Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΜπουτάρης: «Είμαι 75 αλλά θα φτάσω τα 100 και θα είμαι δήμαρχος...

Μπουτάρης: «Είμαι 75 αλλά θα φτάσω τα 100 και θα είμαι δήμαρχος μέχρι τα 100»

Με χειροκροτήματα ξεκίνησε η ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστειλε μήνυμα κατά της βίας και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα, καλώντας τους πάντες να ενωθούν για το αυτονόητο. Την καταδίκη της βίας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός.

Για να μην φτάσουμε εκεί, πρέπει και ο πολιτικός κόσμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν τον φασισμό. Και ξέρουμε καλά που οδηγεί», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Ακόμη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως το 2006 ξεκίνησε μαζί με μια ομάδα ετερόκλητων πολιτών, την «Πρωτοβουλία». «Είπαμε ότι φτάνει πια με την φοβικότητα, την οπισθοδρόμηση, την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό. Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας», ανέφερε.

«Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόλη αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία της. Και τι πρακτικό αποτέλεσμα έχει αυτό; Τουρίστες στην πόλη, και άρα δουλειές για τους συμπολίτες μας. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τον πατριωτισμό.

Τι άλλο είναι για μένα ο πατριωτισμός; Είναι να μην κλέβεις και να μην σπαταλάς τα χρήματα των πολιτών. Μειώσαμε άσκοπες δαπάνες του δήμου. Περισώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαλάμε τη σούπα σ’ αυτούς που έχουν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την τζάμπα μαγκιά με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Και τι άλλο είναι πατριωτισμός για μένα; Είναι να φέρνεις λεφτά στην πόλη. Να κάνεις έργα μ’ αυτά διευκολύνοντας τους πολίτες. Εκεί που η χώρα αγκομαχάει, εμείς εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια. Έτσι πάει μπροστά η πόλη και η χώρα. Όχι με κούφια λόγια για την «ανωτερότητα της φυλής», είπε.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως στόχος του είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην επίθεση, που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο, υπογράμμισε πως τρόμαξε, όταν έπεσε αλλά σηκώθηκε, όπως και άλλες φορές στη ζωή του.

«Είμαι 75 αλλά θα φτάσω τα 100 και θα είμαι δήμαρχος μέχρι τα 100. Προχθές όταν έπεσα κάτω τρόμαξα. Όμως σηκώθηκα όπως έχω σηκωθεί κι άλλες φορές στη ζωή μου. Έχω φτάσει κι άλλες φορές στον πάτο αλλά σηκώθηκα και ξανά προς τη δόξα τραβά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να χειροκροτούν.

Πηγή: thestival.gr

Τα πιο σημαντικά