Μπουρλά: «Και τρίτη δόση Pfizer μετά τους οκτώ μήνες – Επανάληψη εμβολίου κάθε χρόνο»

14 Μαΐου, 2021 8:11 ΜΜ
More videos

Με βασικό θέμα τη μάχη της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, μέσω των εμβολίων, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατά τη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο, Σία Κοσιώνη.

Όπως εκτίμησε το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει τον οργανισμό από τον κορονοϊό για τουλάχιστον έξι μήνες και παράλληλα εκτίμησε ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση στους εννέα με 12 μήνες.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, όπως γίνεται παραδείγματος χάριν με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Μπουρλά προέβλεψε ότι μετά τη τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνονται ετήσιοι εμβολιασμοί.

Αναφέρθηκε επίσης και στις μεταλλάξεις του ιού, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία παραλλαγή που να μην αντιμετωπίζεται από το εμβόλιο της Pfizer. Ως προς την πιθανότητα κάποια στιγμή “να παρουσιαστεί κάποια μετάλλαξη που ξεφεύγει” του εμβολίου ο κ. Μπουρλά είπε ότι “είναι ζωντανή” αλλά σε αυτήν την περίπτωση “αυτό που έχουμε οργανώσει είναι να μπορέσουμε μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί μια μετάλλαξη που ξεφεύγει να μπορέσουμε να έχουμε δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορέσουμε να έχουμε ένα φάκελο που να καταθέσουμε στις Αρχές για ένα καινούργιο εμβόλιο αποτελεσματικό απέναντι σε αυτήν τη μετάλλαξη”.

Και χάπι κατά του κορονοϊού

Για το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του covid-19 που μελετά η Pfizer, o κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Ωστόσο τόνισε ότι “η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία, οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών”, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

“Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό” είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο “δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες”. “Μετά το καλοκαίρι”, τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς “όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια”.

Μπουρλά: “Όχι” σε άρση της πατέντας των εμβολίων

Ο επικεφαλής της Pfizer επανέλαβε τη θέση του κατά της άρσης των πατεντών του εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι στο θέμα της τιμής η εταιρεία του ήδη παρέχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

“Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίσει όπως ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες στο κόστος παραγωγής του” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως τόνισε, σε περίπτωση απελευθέρωσης θα υπάρξει θέμα ως προς την επάρκεια των υλικών. “Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια” είπε και υπογράμμισε ότι στόχος του φαρμακευτικού κολοσσού είναι η παραγωγή τριών δισ. δόσεων για όλο τον κόσμο φέτος και τεσσάρων δισ. δόσεων το 2022.