Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
άνθρωποιΜπετόβεν: Το κοντούλικο παιδί που έμεινε κωφό και βούρκωνε όταν έπαιζε πιάνο

Μπετόβεν: Το κοντούλικο παιδί που έμεινε κωφό και βούρκωνε όταν έπαιζε πιάνο

Ήταν ένα από τα τρία εκ των επτά παιδιών της οικογένειας που κατάφεραν να επιβιώσουν. Τα υπόλοιπα δεν είχαν την ίδια τύχη. Βίωσε από πολύ μικρός την κακοποίηση από τον ίδιο του τον πατέρα, που ήταν αλκοολικός και νταής. Η μητέρα του, που λάτρευε, πέθανε από φυματίωση, όταν εκείνος ήταν 17 ετών.

Ήταν ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την υπογραφή του οποίου φέρουν αριστουργήματα της μουσικής, όπως: «Für Elise», η 3η Συμφωνία, 5η Συμφωνία και 9η Συμφωνία που έγινε και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Missa Solemnis, η μοναδική του όπερα «Φιντέλιο», η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και πολλά άλλα αξιοσημείωτα έργα.

Ο πατέρας του, Γιόχαν, μουσικός και ο ίδιος, ήταν ο πρώτος του δάσκαλος. Όμως, ήθελε να τον «πουλάει» ως παιδί θαύμα όπως ήταν ο Μότσαρτ, για να στηριχθεί εκείνος στους εύθραυστους ώμους του γιου του.

Έλεγε μάλιστα, ότι ο μικρός ήταν έξι ετών, ενώ ήταν εφτά προς οχτώ, στις αφίσες της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του, η οποία έγινε το Μάρτιο του 1778.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον έβλεπαν να κλαίει ενώ μελετούσε ή κατέληγε κλειδωμένος στο υπόγειο, δαρμένος με τον βούρδουλα.

800px thirteen year old beethoven 768x953 1

Ο Μπετόβεν στα 13 του

Ο Λούντβιχ ήταν ένα κοντούλικο παιδάκι και το μικρό ανάστημά του τον ανάγκαζε στην αρχή να ανεβαίνει σε σκαμνί για να φτάνει τα πλήκτρα. Παιδιά που έπαιζαν μαζί του παρατηρούσαν ότι καμιά φορά βούρκωνε όταν έπαιζε πιάνο.

Του άρεσε πολύ να αυτοσχεδιάζει, κάτι που ο πατέρας του δεν το «ανεχόταν». Μια φορά τον ρώτησε: «Δεν είναι ωραίο πατέρα;». Και ο πατέρας του τού απάντησε: «Τα έβγαλες από το κεφάλι σου, δεν είσαι εδώ γι’ αυτό. Καλύτερα να εξασκηθείς στο πιάνο και το βιολί, για να βελτιώσεις την τεχνική σου, θα σου αποφέρει περισσότερα».

Ασφυκτιούσε μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Σε ηλικία 10 χρόνων άφησε μία για πάντα το σχολείο. Στα 18 του, μετά τον θάνατο και της μητέρας του και τον πατέρα του να μην μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του, αποφάσισε να φροντίσει εκείνος για τα αδέλφια του.

ludwig van beethoven

Έχασε ολοκληρωτικά την ακοή του

Ο Μπετόβεν άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών μέχρι που λίγα χρόνια μετά έγινε ολοκληρωτικά κωφός.

Υπήρξαν δεκάδες θεωρίες για την απώλεια της ακοής του, από τη θλίψη για τον θάνατο της μητέρας του, μέχρι σύφιλη και παγωμένα μπάνια.

beethoven klaviersonate nr 30

Χειρόγραφη παρτιτούρα του (Σονάτα op. 19)

Παρά την δύσκολη ζωή του, το ταλέντο του ήταν απερίγραπτο και έγραψε ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών.

Μέχρι και σήμερα, ο Μπετόβεν θεωρείται ως ένας Τιτάνας της μουσικής και της Τέχνης γενικότερα.  Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ έλεγε γεμάτος θαυμασμό για τον κορυφαίο μουσουργό: «Πιστεύω στο Θεό και τον Μπετόβεν».

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1770 και πέθανε στις 26 Μαρτίου 1826, με αιτία θανάτου κίρρωση του ήπατος.

110317088 2370884659872436 5709353008928056511 n

Στο πορτρέτο είναι ο Μπετόβεν ζωγραφισμένος με πλοκάμια χταποδιού από τον Σαλβαδόρ Νταλί. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1973 και εκτίθεται στο Μουσείο Νταλί στο Φιγκέρες της Καταλονίας (Φωτογραφία: Ναυσικά Διαμαντοπούλου)

Πηγή: infokids.cy

Τα πιο σημαντικά