Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΜπάιντεν για Πούτιν: «Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Μπάιντεν για Πούτιν: «Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

Μια ακόμη ευθεία επίθεση κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, βρισκόμενος επί πολωνικού εδάφους, συνεχίζοντας εκεί την επίσκεψή του στη χώρα και έχοντας συναντήσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους. «Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς τον λαό της Ρωσίας λέγοντας πως η Δύση δεν αποτελεί εχθρό τους!

«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία. «Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

«Ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας». «Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».

«Ουκρανία βρισκόμαστε στο πλευρό σου»

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα και στον λαό της Ουκρανίας: «Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαίωσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Η μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας θα είναι μακρά, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Απάντηση στην… απάντηση της Μόσχας

Η Μόσχα στο ενδιάμεσο είχε προλάβει να κατηγορήσει τον Μπάιντεν για… εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, όμως, ο Λευκός Οίκος έδωσε άμεσα την απάντηση: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ”δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Τα πιο σημαντικά