Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΜωβ μέδουσα: Δείτε σε ψηφιακό χάρτη πού υπάρχουν πριν πάτε για μπάνιο

Μωβ μέδουσα: Δείτε σε ψηφιακό χάρτη πού υπάρχουν πριν πάτε για μπάνιο

Πριν ξεκινήσετε να πάτε για μπάνιο σήμερα ελέγξτε σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί μωβ μέδουσες στον ψηφιακό χάρτη που υπάρχει στο διαδίκτυο όπου χρήστες ανακοινώνουν πού τις εντοπίζουν, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

screenshot 2022 06 04 at 12.58.31

Παράλληλα υπάρχουν και γκρουπ έχουν δημιουργηθεί στα social media.

Η μωβ μέδουσα, για την οποία πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο “τσούχτρα”, είναι η Pelagia Noctiluca, αλλά και η Chrysaora (και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των Πελαγιδών). «Είναι εξίσου τοξικές», όπως είπε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου στο Open. «Aυτά τα δύο είδη είναι τα επικίνδυνα» σημείωσε.

«Είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια που την έχουμε καταγράψει στα νερά μας, σχηματίζει σημαντικούς πληθυσμούς»

«Δεν μπορεί να πει κανείς σήμερα κάποια συγκεκριμένη περιοχή» στην οποία θα υπάρχει πρόβλημα, διευκρίνισε ο ίδιος. «Οι πληθυσμοί των μεδουσών και η μετακίνησή τους, είναι εξαιρετικά δυναμικά. Μέσα σε μία ημέρα μπορεί, εξ αιτίας των ανέμων, να μεταφερθούν πάρα πολύ γρήγορα σε άλλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε κλειστούς κόλπους. Εγκλωβίζονται και δεν υπάρχουν ισχυρά ρεύματα … δεν μπορούν να φύγουν εύκολα, αν κάποιος άνεμος δεν τις βγάλει έξω, στο ανοιχτό πέλαγος».

«Αν δεν είναι πυκνός ο πληθυσμός, με μεγάλες μάζες ατόμων, δεν υπάρχει φόβος. Δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε. Είναι φαινόμενα πολύ γνωστά, καταγράφονται εδώ και 50-60 χρόνια».

Τα χαρακτηριστικά τους

Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα έπειτα από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Χρήσιμες συμβουλές 

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπούν, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Τα πιο σημαντικά