Μόσιαλος: «Πιθανώς θα χρειαστεί και τρίτη δόση το φθινόπωρο για τις ευάλωτες ομάδες»

19 Ιουνίου, 2021 5:16 ΜΜ
More videos

«Με προβληματίζουν οι αναδυόμενες μεταλλάξεις και το πώς μπορεί να μειώσουν την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια στους αναοσοκατασταλμένους», αλλά και «το πώς θα στραφούν αυτές οι νέες παραλλαγές έναντι των μη εμβολιασμένων», τονίζει ο Η. Μόσιαλος

«Πιθανώς θα χρειαστεί και τρίτη δόση το φθινόπωρο στους ανοσοκατασταλμένους, αλλά κι σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν έχουν αναπτύξει ανοσία», δηλώνει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Για τη μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα χρειαστεί να γίνει η τρίτη δόση. Αυτό μάλλον θα είναι ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, ίσως και αργότερα», προσθέτει ο κ. Μόσιαλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει η πανδημία, αναφέρει πως «αυτό έχει να κάνει με τον ρυθμό των εμβολιασμών – και όχι μόνο στη χώρα μας – και με το πόσο θα αποδυναμώνουν οι μελλοντικές παραλλαγές τον κορωνοιό» και συμπληρώνει ότι αυτός ο ιός δεν αλλάζει όσο γρήγορα ο ιός της γρίπης και μέχρι στιγμής έχει γίνει πιο μολυσματικός, αλλά όχι πιο θανατηφόρος.
«Θα επανέλθουμε στην κανονικότητα όταν η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί ή θα αποκτήσει αντισώματα μέσω φυσικής έκθεσής τους στον ιό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός για μεταλλάξεις

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι ενόψει του χειμώνα τον προβληματίζουν τα αναδυόμενα στελέχη, όχι τόσο για τους υγιείς ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

«Με προβληματίζουν οι αναδυόμενες μεταλλάξεις και το πώς μπορεί να μειώσουν την προστασία που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια στους αναοσοκατασταλμένους», αλλά και «το πώς θα στραφούν αυτές οι νέες παραλλαγές έναντι των μη εμβολιασμένων», αναφέρει.
Ακόμη, επισημαίνει ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουν «κάθε άνθρωπος που μολύνεται από την ινδική μετάλλαξη μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε 5-8 άτομα», ενώ στη βρετανική παραλλαγή «ένας φορέας μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε 4-5 ανθρώπους».
Ο ίδιος προειδοποιεί πως εάν επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής και «το επόμενο που θα συμβεί θα είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο κ. Μόσιαλος εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις παρενέργειες τους εμβολίου της AstraZeneca, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα περίπου 480.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και η αναμενόμενη θνητότητα με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι απειροελάχιστη.

Περί φαρμάκων

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μικρό αριθμό φαρμάκων σε κλινικές δοκιμές. Δεν έχουμε όμως, ακόμα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για να έχουμε επαρκείς πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους», τονίζει ο κ. Μόσιαλος ερωτηθείς σχετικά.
Όπως αναφέρει «η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης σε βαριά πάσχοντες είναι αποτελεσματική, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικότερα σε ήπιες περιπτώσεις και μειώνουν τη θνητότητα κατά 25%, αλλά μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα».
Συμπληρώνει πως δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποσότητες, είναι ιδιαίτερα ακριβά και η χορήγησή τους είναι ενδοφλέβια.
Κατά τον ίδιο, «δεν προσφέρουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για προληπτικούς λόγους».

Ακολουθήστε μας στο facebook: