Το Μόντρεαλ τίμησε τον Λέοναρντ Κόεν με μια τεράστια τοιχογραφία στο κέντρο της πόλης

10 Νοεμβρίου, 2017 8:54 ΠΜ
More videos

Ένα μεγαλειώδες έργο τέχνης για έναν θρυλικό καλλιτέχνη. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του Leonard Cohen και στη γενέτειρά του, το Μόντρεαλ έγιναν τα αποκαλυπτήρια τεράστιων διαστάσεων τοιχογραφίας του διάσημου καλλιτέχνη.

Προηγήθηκε τελετή στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας του Καναδού λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή.

«Ο Leonard δεν εγκρίνει πολλά έργα» δήλωσε ο Robert Kory φίλος και μάνατζέρ του. «Σπάνια θα τον ενθάρρυνα να κάνει ένα έργο. Έλεγε απρόθυμα OK, αλλά και ότι έπρεπε να είναι καλό».

Για την τοιχογραφία σε πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης εργάστηκαν δύο καλλιτέχνες, 13 βοηθοί και χρειάστηκαν 240 δοχεία χρωμάτων και χιλιάδες ώρες εργασίας. Το πορτραίτο ύψους 22 ορόφων καλύπτει επιφάνεια 102 τμ.

Ο λόγος για τον οποίο ο Cohen είχε δώσει την ευλογία του στο συγκεκριμένο έργο ήταν το πρωτογενές υλικό. Η τοιχογραφία βασίζεται σε φωτογραφία που ελήφθη από την κόρη του, Lorca το 2008. «Ο Leonard το ενέκρινε γιατί είχαμε την φωτογραφία της Lorca» δήλωσε ο Kory.

Το έργο τέχνης, το πορτρέτο του Cohen δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης MU και είναι η 100η τοιχογραφία της στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με το ET Canada.

«Χρειάστηκαν χρόνια προετοιμασίας και διαπραγματεύσεων με την οικογένεια, με την πόλη, με πολλούς χρηματοδότες. Έτσι, υπήρξε πολλή δουλειά», δήλωσε η συνιδρύτρια της MU, Elizabeth Ann Doyle.

«Νιώθω σαν στο σπίτι όταν είμαι στο Μόντρεαλ – με τέτοιο τρόπο, όπως πουθενά αλλού» είχε δηλώσει ο Leonard Cohen σε συνέντευξή του το 2006.

Ο ποιητής, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016 σε ηλικία 82 ετών.

[huffpost]