Μονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα

18 Ιουνίου, 2018 5:04 ΜΜ
More videos

Στις 14,4 μονάδες διευρύνθηκε η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, από τις 10,3 τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, «έτρεξε» δηλαδή μέσα στο καμίνι της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης για την επερχόμενη, κατά την κυβέρνηση «έξοδο από τα μνημόνια» και το Μακεδονικό, ενώ χαρακτηριστικά στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος έχει συρρικνωθεί στο 9,1%.

Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης ότι δημιουργείται εκ νέου πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών, τις οποίες προτιμά το 50,4% των ερωτηθέντων (από 34% τον Ιανουάριο), ενώ ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης επιθυμεί το 39% (από 57,8% πριν από πέντε μήνες).

Το σκηνικό για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που διενεργήθηκε για το «Θέμα», παραμένει μάλλον αμετάβλητο. Το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% (-0,5% από την έρευνα της Marc τον περασμένο Μάρτιο) διατηρεί οριακά την τρίτη θέση, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6,3% (-0,1%), το ΚΚΕ 5,5% (-0,1%) και η Ενωση Κεντρώων 2,4% (+0,1%).

Στο 1,5% παραμένουν οι ΑΝΕΛ, ενώ, ανοδικά δείχνει να κινείται μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με 1,5% (+0,5%), ενώ ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Εθνική Ενότητα κυμαίνονται στο 1%. Σε ελαφρά άνοδο είναι, τέλος, η αδιευκρίνιστη ψήφος, που φτάνει στο 30,1% (αποχή 6,5%, άκυρο – λευκό 7,3% και αναποφάσιστοι 16,3%).

Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν κακή τη συμφωνία και καλούν την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το κυβερνών κόμμα υποχωρεί στο 14%, που είναι το μικρότερο ποσοστό που συγκεντρώνει μετά τον Μάιο του 2017 που έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Η πτώση κατά 2,3% του ΣΥΡΙΖΑ και η ταυτόχρονη άνοδος κατά 1,2% της Νέας Δημοκρατίας, που επιστρέφει στο 26,4% που είχε και τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να ανέβει στο 12,4%, συμπεριλαμβανομένων των άκυρων-λευκών, ποσοστό το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων υπολογίζεται ότι μπορεί να εκτιναχθεί στο 17,8%, εξασφαλίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση άνετη αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Η επίδραση του Μακεδονικού στην προαίρεση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι έντονη, κρίνοντας από την εντυπωσιακή απόσταση που χωρίζει την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα (27%) από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει το ισχνό και μονοψήφιο ποσοστό του 9,1%. Το κυβερνών κόμμα κρατάει κάποιες δυνάμεις στην Κρήτη και στο Αιγαίο με 19,2%, αλλά και εκεί υπολείπεται σαφώς της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρωτεύει με 25%.

Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε κατά 8 μονάδες τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, φτάνοντας στο 38,6%, που είναι η υψηλότερη επίδοση του τελευταίου χρόνου. Την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα υποχωρεί στο 20,5% (-1,2%), που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για εν ενεργεία πρωθυπουργό, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και από άλλα ευρήματα της έρευνας, όπως η λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς 7 στους 10 πολίτες (70,7%) προεξοφλούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο 12,2% προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: naftemporiki