Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών: Ο ναός με τους πολλούς τρούλους.

15 Μαρτίου, 2016 10:03 ΜΜ
More videos

Μόλις 82 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, στη νότια Πίνδο, και συγκεκριμένα μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει την Μονή του Τιμίου Σταυρού Δολιανών, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ελλάδας.

Εκεί, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από τα Δολιανά, μέσα στο πανέμορφο ελατόδασος του Ασπροποτάμου, ένας από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς ναούς προσελκύει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όσων έχουν την τύχη να τον επισκεφθούν.

Θεωρείται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου του αιώνα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ακριβή ημερομηνία και αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι αλλά εγκαταλείφθηκε το 1924.

kalivios@hotmail.com3

Πρόκειται για έναν ναό με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική και έχει μάλιστα χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο εντυπωσιακός ναός είναι χτισμένος στα περίπου 1.000 μέτρα υψόμετρο και κρύβεται μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλα έλατα, σε ένα μαγευτικό τοπίο.

Χτισμένη με πέτρα και σκεπασμένη με πλάκες, αυτό που κάνει την Μονή Τιμίου Σταυρού να ξεχωρίζει είναι οι 13 τρούλοι της, μαζί με τον κεντρικό που είναι διπλός. Μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του θα παρατηρήσει ότι είναι αρκετά σκοτεινός με λίγο φως που μπαίνει από τα μικρά παραθυράκια τον τρούλων.

Εξωτερικά του ναού υπάρχουν αρκετά λιθανάγλυφα τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και σε συνδυασμό με τους τρούλους προσδίδουν στον ναό μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

DSC_0457

Επισκεπτόμενος κάνεις το νομό Τρικάλων και κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή, αξίζει να βρεθεί εκεί και να δει από κοντά τον συγκεκριμένο ναό και να θαυμάσει την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του.

moni-dolianon-old-photo-4

Screen Shot 2016-03-15 at 21.49.12

Εκτός από αυτό όμως ο επισκέπτης θα νιώσει μια γαλήνη και θα τον μαγέψει το καταπράσινο τοπίο, τα πανύψηλα έλατα και η φύση. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου, στην γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 15 Αυγούστου.

Μοναστήρι Κρανιά

Αν βρεθείτε στην περιοχή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ρωτήστε να μάθετε γι’ αυτό το εντυπωσιακό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο facebook: