Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΜητσοτάκης σε Ιερώνυμο: «Εγώ είμαι χριστιανός ενώ ο Τσίπρας είναι άθεος»

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: «Εγώ είμαι χριστιανός ενώ ο Τσίπρας είναι άθεος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αρχιεπίσκοπο πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αίτημα του προέδρου της ΝΔ. Μάλιστα εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως ήταν η αιτία που καθυστέρησαν κατά μία ημέρα οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μισθολόγιο των ιερέων.

bb870bf59877e52d87e1500f78eb31fb

Το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη να συναντήσει εσπευσμένως τον αρχιεπίσκοπο υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου και έγινε αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου στην αρχιεπισκοπή.

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πρόθεση συμφωνίας κράτους – Εκκλησίας με τον Κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Εκκλησία να επιλύσει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος. Η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει στην παρούσα συγκυρία συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα. Σημειώνεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει. «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», φέρεται να επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

f552cfc46bc17e4b87ed6168bbaaf85e

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Εκκλησία συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αν με το καλό γίνει πρωθυπουργό θα συζητήσει και μαζί του». Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που είναι εκκρεμείς για δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η αρχική αντίδραση της ΝΔ στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Επίσης ο Ιερώνυμος σημείωσε ότι είναι γνωστή η αρνητική θέση της Εκκλησίας για την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, όμως αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και των κομμάτων.

Τα πιο σημαντικά