Μητσοτάκης: «Έρχεται δύσκολο εξάμηνο, έχουμε πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την κοινωνία»

4 Σεπτεμβρίου, 20202:00 ΠΜ
More videos

Γεύση των δυσκολιών στην οικονομία που θα αντιμετωπίσει η χώρα εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση έχει φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια τα οποία θα τα ανακοινώσει στους πολίτες, στην ομιλία του στις 13 Σεπτεμβρίου.

Για το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία λόγω της ύφεσης που θα προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έκανε λόγο σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός έφτασε στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου πραγματοποίησε διαδοχικές επαφές με παραγωγικούς κι επιστημονικούς φορείς αλλά και με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να συζητήσει μαζί τους την πρόοδο έργων, αλλά και καταγράψει τις νέες ανάγκες της περιοχής προκειμένου να συμπεριληφθούν στην κυβερνητική ατζέντα την οποία και θα ανακοινώσει το επόμενο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων που ολοκληρώθηκαν στις 4 το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2020 είναι «μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» επισημαίνοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχει «φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια» για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

«Θα είναι επίσης μια ευκαιρία η ομιλία που θα κάνω, να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης, πως θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στον δύσκολο χειμώνα που έρχονται. Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, το είχαμε πει αυτό από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχονται και για αυτά θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά στην ομιλία που θα κάνω το επόμενο Σάββατο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολίασε επίσης τα στοιχεία της ύφεσης της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τονίζοντας ότι «η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι τελικά της τάξης του 15,2% ένα νούμερο που είναι πολύ μεγάλο».

Είπε όμως ότι άλλες χώρες θα έχουν μεγαλύτερη ύφεση, όπως η Ισπανία που θα έχει ύφεση 22%, η Γαλλία 19% και η Ιταλία 17,3%  και επισήμανε ότι η εκτίμηση που είχαν κάνει διεθνείς οργανισμοί ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, δεν επιβεβαιώνεται.

«Στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας, είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ευτυχώς δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της ευρωζώνης όσον αφορά στην εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020. Θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο».

Επισήμανε δε, ότι δεν «ωραιοποιούμε τις καταστάσεις» και ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που «έχουμε μπροστά μας».

«Θέλω να τονίσω όμως ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζόμενων, των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο».

Ανέφερε ότι οριστικά θα βγούμε από αυτή την κρίση όταν βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή και εμβόλιο, διευκρίνισε όμως ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων λέγοντας ότι «κατ’ ελάχιστο έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες».

«Για αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ουσιαστική ανάπτυξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά έργων, ενώ θα υπάρξει σχεδιασμός και άλλων μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Τέλος για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ τόνισε ότι «αναγκαστήκαμε να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την 85η ΔΕΘ για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς».

«Επέλεξα όμως να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο να εκφωνήσω την παραδοσιακή μου ομιλία στους παραγωγικούς φορείς στην οποία θα παρουσιάσω το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες. Να κάνω την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά ταυτόχρονα να μιλήσω σε μια ειδική εκδήλωση για τον σχεδιασμό μας για όσα έχουμε κάνει, αλλά και για όσα θα κάνουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News