Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΜητσοτάκης: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον κορονοϊό

Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον κορονοϊό

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από Δευτέρα υπογράμμισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς.

«Ίσως είναι η ώρα να πάρουμε το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, να ανακουφιστεί το λιανικό εμπόριο μέσω των πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με μεθόδους μέσα από αυτά» είπε, επισημαίνοντας τη συνέχιση τήρησης των μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ για τους παραβάτες των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, «για να αναθερμανουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας», όπως είπε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δύο νέα μέτρα στήριξης:

1) Η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα, τον Φεβρουάριο
2) Για δύο μήνες ακόμα κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

«Έχουμε την ασφάλεια να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απάντησε, στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται είπε: «Ακούω συχνά μία κριτική, ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το Eθνικό Σύστημα Υγείας, ότι εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το ΕΣΥ, γιατί λειτουργούμε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. 554 ΜΕΘ παραλάβαμε, κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές που μπορεί να έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1295 ΜΕΘ, εκτιμούμε ότι τους επόμενους 2 μήνες θα προστεθούν τουλάχιστον 150 και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και αυτό επειδή μειώθηκε σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ».

Καμία σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων

Για την επιτροπή των ειδικών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών κατά γράμμα, μία φορά λάβαμε πιο αυστηρά μέτρα από τα προτεινόμενα και αυτό έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μπορεί να ακούστηκε ότι αναφέρθηκα στον κο Τσιόδρα με το μικρό όνομα του όνομα, Σωτήρης. Ποτέ δεν ακούστηκε όμως ότι αγνόησα τη συμβουλή του κου Τσιόδρα και όλων των μελών της επιτροπής. Τα μέλη όμως δεν συμφωνούν πάντα. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Ωστόσο δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής».

«Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν απο την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποτίμηση των γιορτών: Ξεπεράσαμε τον σκόπελο χωρίς αναταράξεις

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους» υπογράμμισε, ενώ αποτιμώντας την αυξημένη κινητικότητα των γιορτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση, γιατί απόφαση της κυβέρνησης ήταν, για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα θετικά στοιχεία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. «Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα» είπε, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».



Τα πιο σημαντικά