Η Μητρόπολη Πατρών απαγόρεψε τις βαφτίσεις με δύο ονόματα

4 Δεκεμβρίου, 2017 2:47 ΜΜ
More videos

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε γονείς βρεφών της Πάτρας η απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει τη βάπτιση με δυο ονόματα.

Από το καλοκαίρι και μετά, πολλοί γονείς που επισκέφθηκαν ενορίες της πόλης για να κανονίσουν τη βάπτιση του παιδιού τους ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη όταν άκουσαν τους ιερείς να τους ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να δώσουν δυο ονόματα στα βρέφη αλλά μόνο ένα, σύμφωνα με το thebest.gr.

Έτσι πολλοί γονείς, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους δύο ονόματα, αναζητούν πλέον εκκλησίες εκτός Πατρών και πέρα από τη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Πατρών προκειμένου να υλοποιήσουν την επιθυμια τους.

Αρκετοί πάλι, προχωρούν στη βάπτιση του παιδιού στην Πάτρα, φροντίζουν όμως να έχουν κάνει ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο ώστε στα επίσημα έγγραφα να αναγράφονται και τα δυο ονόματα και όχι μόνο αυτό της βάπτισης.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης Πατρών Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Σκιαδαρέση, ο οποίος, αφού επεσήμανε πως «γίνεται πολύς λόγος για αυτό, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία», δήλωσε σχετικά με το εν λόγω θέμα:

«Ένα όνομα δίνουμε στις βαφτίσεις. Πέρα όμως από αυτό, την δεοντολογία την εκκλησιαστική υπάρχει και το πρακτικό μέρος. Το πρακτικό μέρος είναι πως αν για τα δύο ονόματα.Έχει συμβεί αυτό, μπερδεύονται στην συνέχεια και τα γραφειοκρατικά. Ληξιαρχείο, στοιχεία σπουδών κτλ. Πολλές φορές, εγώ τουλάχιστον γνωρίζω παλαιότερα, που έχει συμβεί, εκαλούμεθα επιτέλους να πούμε πιο όνομα είναι; Νικόλαος ή Νίκανδρος για παράδειγμα. Σας λέω μια συγκεκριμένη περίπτωση που έχω στο μυαλό μου. Φτάναμε στο πανεπιστήμιο με μπερδεμένα τα δύο ονόματα στα χαρτιά και εκεί μας λέγανε πέστε μας επιτέλους πιο από τα δυο ονόματα θέλουμε. Έτσι για λόγους γραφειοκρατικούς κυρίως όμως για λόγους εκκλησιαστικής δεοντολογίας η Μητρόπολης έχει αποφασίσει να δίνει ένα όνομα στα παιδιά.

Για το θέμα του πολιτικού γάμου οπωσδήποτε υπάρχει και απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Βεβαίως και δεν το συζητάμε. Γιατί; Διότι έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ακυρώσει στην πράξη, δεν εξετάζω για πιο λόγο, έχει ακυρώσει στην πράξη ένα μυστήριο της εκκλησίας που λέγεται γάμος και επιλέγει να γίνει κάποια στιγμή ανάδοχος στο μυστήριο του βαπτίσματος. Έρχεται με συνέπεια η εκκλησία και λέει με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να είστε ανάδοχος από την ώρα που έχετε κάνει πολιτικό γάμο. Το παιδί θα το βαφτίσουμε αλλά όχι με εσένα ανάδοχο.

Ως προς το θέμα των ανήλικων ξέρετε αναλαμβάνει ο ανάδοχος μια πνευματική ευθύνη και από την ώρα που αναλαμβάνει μια πνευματική ευθύνη, πρέπει να έχει και την ωριμότητα να την αναλάβει».

[etypos] [newsbeast] [thebest]

Ακολουθήστε μας στο facebook: