Μηταράκης για Αφγανιστάν: «Η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων»

17 Αυγούστου, 2021 6:43 ΜΜ
More videos

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την απελπισμένη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα.

«Στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δείξει στην πράξη ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019, άρα είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των δικών μας συνόρων» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο Open.

«Πριν από δύο μήνες η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα ως προς τους Αφγανούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016, αλλά να στηρίξουμε και την Τουρκία η οποία ως όμορη χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη» συνέχισε, υπογραμμίζοντας.