Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
παράξεναAν μισοκλείσετε τα μάτια θα δείτε ένα γυναικείο πρόσωπο στην εικόνα. Γιατί...

Aν μισοκλείσετε τα μάτια θα δείτε ένα γυναικείο πρόσωπο στην εικόνα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εσύ πόσα πρόσωπα βλέπεις στην εικόνα;

2xcr3qy

Στη παραπάνω εικόνα, με μια πρώτη ματιά βλέπεις μια εικόνα που παραπέμπει σε αντρικό πρόσωπο με έντονα χαρακτηριστικά. Δοκίμασε τώρα να μισοκλείσεις τα μάτια σου. Αν φοράς γυαλιά, δοκίμασε να βγάλεις τα γυαλιά σου. Τι βλέπεις; Μήπως αυτό που βλέπεις είναι ένα τελείως διαφορετικό γυναικείο πρόσωπο;

Ας χωρίσουμε την εικόνα στα 2 πρόσωπα:

Αν επεξεργαστούμε την παραπάνω εικόνα με εφέ θολώματος στο Photoshop, θα δούμε αυτό το αντρικό πρόσωπο (μοιάζει πάρα πολύ στον Derek Zoolander ή είναι ιδέα μας;)

αν μισοκλείσεις τα μάτια θα δεις το γυναικείο πρόσωπο

και αφαιρώντας το συγκεκριμένο πρόσωπο από την κεντρική εικόνα, θα δούμε να ξεπροβάλλει το γυναικείο! (κάτι μεταξύ Jessica Alba και Eva Longoria)

αν μισοκλείσεις τα μάτια θα δεις το γυναικείο πρόσωπο

Tώρα, σκρόλαρε ξανά προς τα πάνω και προσπάθησε να δεις ξανά ΜΟΝΟ την Alba. Μπορείς;

Τι συμβαίνει;

Το ένα πρόσωπο (Zoolander) είναι ζωγραφισμένο με γραμμές και το άλλο (Alba) με κηλίδες χρωμάτων. Όταν μισοκλείνεις τα μάτια σου, η εικόνα θολώνει δεν μπορείς πια να δεις τις γραμμές, γιατί είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Γι`αυτό βλέπεις Alba. Αντίθετα, όταν τα μάτια σου είναι ορθάνοιχτα, μπορείς να διακρίνεις τις γραμμές και όλες τις λεπτομέρειες από το πρόσωπο του Zoolander.  Αυτό συμβαίνει διότι όταν μισοκλείνεις τα μάτια σου, δεν μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες σε ένα πρόσωπο, αλλά τα μάτια σου αντιλαμβάνονται μόνο ένα θολό περίβλημα ως πρόσωπο.

«Marilyn Einstein»

Η παραπάνω εικόνα θυμίζει αρκετά την οπτική παραίσθηση «Marilyn Einstein», που έγινε γνωστή από ερευνητές του πανεπιστημίου MIT. Στην εικόνα (βλέπε κάτω), αν μπορούσες να δεις το -χαραγμένο με έντονες γραμμές- πρόσωπο του Einstein, τότε αυτό σήμαινε πως η όραση σου ήταν καθαρή. Αν μπορούσες να δεις μόνο το – γεμάτο σκιάσεις- πρόσωπο της Marilyn Monroe, τότε αυτό σήμαινε πως δεν ήσουν σε θέση να διακρίνεις λεπτομέρειες σε μια εικόνα και έπρεπε να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Είσαι #teamEinstein ή #teamAlba;

αν μισοκλείσεις τα μάτια θα δεις το γυναικείο πρόσωπο

(Πηγές: Imgur, Reddit, Techtimes, RISE)Τα πιο σημαντικά