Μείωση-σοκ 30% στις συντάξεις και θηριώδης φόρος εισοδήματος 65%

4 Οκτωβρίου, 2015 9:17 ΠΜ
More videos

Μείωση-σοκ 30% στις συντάξεις – Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού

Νέο σοκ θα υποστούν οι συνταξιούχοι από την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε επανυπολογισμό όλων των σημερινών συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «είναι προφανές ότι θα υπάρξει επανυπολογισμός των συντάξεων, ο οποίος όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης θα προκαλέσει μεσοσταθμικη μείωση των συντάξιμων αποδοχών από 20-30%», αναφέρει η εφημερίδα «Αγορά».

300715141827_7241

Η εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης και των καταβαλλόμενων παροχών περιορίζει και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από 70% που είναι σήμερα στο 50-55%. Εκτός από τους συνταξιούχους θα πληγούν και οι προ του 1993 ασφαλισμένοι.

Οι διοικήσεις των ταμείων έχουν λάβει εντολή από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης κάνουν λόγο για παράδοξο αφού σε καμία χώρα δεν έχε εφαρμοστεί τέτοιο απόφαση.

Τα επικρατέστερα σενάρια υπολογισμού της σύνταξης είναι:

-Με βάση το μέσο μισθό όλου του εργασιακού βίου

-Σύμφωνα με την τελευταία πενταετία που και πάλι οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

Ακόμα δεν έχει κλειδώσει η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, επί της οποίας θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Θηριώδης φόρος εισοδήματος 65% – Βαθιά το χέρι στην τσέπη για όσους δηλώνουν πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολη ενός θηριώδους φορολογικού συντελεστή 65%, με στόχο να «πληρώσουν οι πλούσιοι» αναφέρει δημοσίευμα της «Αγοράς».

Στη νέα φορολογική κλίμακα πρέπει να δοθεί το στίγμα της προοδευτικότητας και της αναδιανομής του πλούτου, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με επιπλέον συντελεστές που θα βοηθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και στον αντίποδα θα επιβαρύνουν τα υψηλά εισοδήματα από 80.000 ή 100.000 ευρώ και πάνω.

foroi

Πλήγμα θα δεχθούν και τα θεωρούμενα μεσαία εισοδήματα λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στο εισόδημα από το 2016. Παράγοντες του υπουργείου εκφράζουν φόβους ότι αν επιβληθεί το 65% θα συμπαρασύρει ανοδικά τον φόρο που σήμερα επιβάλλεται στα εισοδήματα που πιάνονται στον συντελεστή 42%, εάν μάλιστα επιβληθεί ενιαίος συντελεστής για τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές.

Σημειώνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ επέβαλε συντελεστή 75% στα υψηλά εισοδήματα, γεγονός που οδήγησε εκτός χώρας αρκετούς γάλλους πολίτες.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: