Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025
διάφοραΜην αγνοείτε αυτές τις μικρές κόκκινες κηλίδες στο χέρι σας – Μπορεί...

Μην αγνοείτε αυτές τις μικρές κόκκινες κηλίδες στο χέρι σας – Μπορεί να είναι σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια

Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει ασυνήθιστα μεγάλα ξεσπάσματα ψώρας και οι γιατροί προτρέπουν τους πολίτες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσουν κόκκινες κουκίδες στο σώμα τους και να μην αγνοούν τα συμπτώματα.

Η ψώρα είναι ένα έντονα κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από ακάρεα και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί.

Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός, ιδιαίτερα τη νύχτα, καθώς και ανυψωμένο εξάνθημα ή κοκκινίλες.

stigmiotypo othonis 2025 07 28 15.23.03

Η ψώρα συνήθως προκαλεί εξάνθημα σε όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι και τον λαιμό, και εμφανίζεται συχνά ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω από τους καρπούς, τις μασχάλες, τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τους γλουτούς.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν ψώρα στο κεφάλι, τον λαιμό, τις παλάμες και τα πέλματα. Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, μια ιδιαίτερα μεταδοτική μορφή που ονομάζεται ψώρα με υπερκεράτωση (crusted scabies) μπορεί να προκαλέσει απολεπιστικό εξάνθημα στους αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με το NHS, ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν από τη λοίμωξη και διαγνώστηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας ξεπερνά τις 3.600.

screenshot 2025 07 27 233555

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του RCGP, πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν τα συμπτώματα αρνούνται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια λόγω του «κοινωνικού στίγματος» που συνοδεύει τη λοίμωξη. Η ίδια δήλωσε ότι ο αριθμός των διαγνώσεων από γενικούς γιατρούς ήταν «πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών και αυξάνεται, με τον βορρά της Αγγλίας να καταγράφει σημαντική άνοδο στα περιστατικά».

«Αν και δεν θεωρείται σοβαρή πάθηση, η ψώρα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και να προκαλεί έντονο κνησμό», τόνισε.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξαπλωθεί και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή, όπως δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις ή επιδείνωση υπαρχουσών δερματικών παθήσεων».

Ένας από τους λόγους για το ξέσπασμα της ψώρας, παρά το κοινωνικό στίγμα, είναι η έλλειψη θεραπευτικών σκευασμάτων.

screenshot 2025 07 27 233626

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

  • Η ψώρα προκαλείται από ακάρεα (Sarcoptes scabiei) που εισχωρούν στο δέρμα και προκαλούν έντονο κνησμό και εξάνθημα.

  • Μεταδίδεται εύκολα με στενή επαφή δέρμα με δέρμα, ειδικά σε σπίτια, νοσοκομεία και δομές φροντίδας.

  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό (ειδικά τη νύχτα), κόκκινες κουκίδες ή φουσκάλες, και εξάνθημα που συνήθως εντοπίζεται ανάμεσα στα δάχτυλα, στους καρπούς, στις μασχάλες, στη μέση, στη βουβωνική χώρα και στους γλουτούς. Σε βρέφη, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στο κεφάλι, τον λαιμό, τις παλάμες και τα πέλματα.

  • Η ψώρα με υπερκεράτωση (crusted scabies) είναι πράγματι πολύ μεταδοτική και δύσκολη στη θεραπεία, και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

  • Η αύξηση των περιστατικών στη Βρετανία είναι υπαρκτή, όπως επιβεβαιώνουν στοιχεία του NHS και σχετικές δηλώσεις ειδικών, με πολλές χιλιάδες περιστατικά να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

  • Το κοινωνικό στίγμα όντως αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και ενισχύει τη μετάδοση.

  • Η έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία (όπως η κρέμα περμεθρίνης ή το χάπι ιβερμεκτίνης) έχει καταγραφεί και σε επίσημα βρετανικά δημοσιεύματα.

stigmiotypo othonis 2025 07 28 15.23.27

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω είναι ιατρικά και επιστημονικά ακριβή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ψώρας είναι πολύ σημαντική τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τη δημόσια υγεία. Αν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία, συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό για διάγνωση και κατάλληλη αγωγή.

Τα πιο σημαντικά