Μην αφήνεις τον παππού να οδηγεί.

18 Αυγούστου, 20161:52 ΠΜ

Το συγκλονιστικό δυστύχημα με το ταχύπλοο στην Αίγινα επαναφέρει με τον πιο πειστικό τρόπο το θέμα της μειωμένης ικανότητας που έχουν οι υπέργηροι/ες όσον αφορά στην οδήγηση είτε αφορά σε αυτοκίνητο/μηχανή είτε σε σκάφος ή άλλο μεταφορικό μέσο.

Το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτοί που έμαθαν τη δεκαετία 60/70 να οδηγούν όντας νέοι έχουν φτάσει σήμερα τα 70/80 έτη. Δεν είναι εύκολο να πεις “σταμάτα να οδηγείς” αλλά είναι επιβεβλημένο. Αυτό που συνέβη στην Αίγινα αλλά και σε πάμπολλα τροχαία δυστυχήματα ανά την επικράτεια είναι προδιαγεγραμμένο.

Ένας άνθρωπος στην ηλικία των 70 – 80 ετών έχει υποστεί την φθορά του χρόνου στα νεύρα και στα αγγεία. Τα αισθητήρια όργανα εκφυλίζονται. Δεν έχει σωστές και έγκαιρες αντιδράσεις στα ερεθίσματα.

Όταν σ’ αυτό προσθέσουμε στις πλείστες των περιπτώσεων διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, μειωμένη όραση τότε έχουμε έναν άνθρωπο που νομίζει ότι μπορεί, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ίσως να μπορεί κάποιες στιγμές της ημέρας, το πρωί, ξεκούραστος πριν πάρει τα χάπια του, αλλά πιθανά δεν μπορεί κάθε στιγμή να οδηγήσει με ασφάλεια.

Υπό την επήρεια αγχολυτικών, αντικαταθλιπιτκών και αντιυπερτασικών ουσιών η αντίληψη επηρεάζεται και την κρίσιμη στιγμή τα αντανακλαστικά είναι μειωμένα. Οι ειδικοί λένε πως το 30-40% των οδηγών αυτής της ηλικίας δεν πρέπει να οδηγούν. Το υπόλοιπο 60% δεν έχει πρόβλημα. Αλλά κάθε έτος που προστίθεται τα ποσοστά αλλάζουν επί το χείρον.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται γιατί οι Έλληνες γονείς κοιτούν πάνω απ’ όλα τη βολή τους. Ναι κυρία μου για σας λέω που αφήνετε τον παππού να μεταφέρει τα παιδιά από/προς. Έχετε δει πόσα προβλήματα δημιουργεί στραγγαλίζοντας την κυκλοφορία;

Ξέρετε ότι δεν μπορεί να σταθμεύσει εμπρός από το σχολείο; Ότι δημιουργεί χάος όταν θέλει ν’ αλλάξει πορεία; Ότι πάει πιο αργά και από replay γιατί νιώθει ότι δεν προλαβαίνει ν’ αντιδράσει;

Πως θα το καταλάβετε; Είναι απλό δείτε τριγύρω το αυτοκίνητο του ηλικιωμένου έχει γεμίσει μικρά χτυπήματα και γρατζουνιές; Αυτά οφείλονται στην μειωμένη αντίληψη του χώρου αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου στα αισθητήρια όργανα. Πρέπει να σταματήσει να οδηγεί! Αν αναρωτιέστε τι κάνει η συντεταγμένη πολιτεία τα πράγματα είναι θλιβερά.

Η τυπική διαδικασία (γιατροί, εξετάσεις) παρακάμπτεται με 600 ευρώ (σ.σ: αναφέρω το ποσό, ξέρω όλες τις λεπτομέρειες) και ο παππούς συνεχίζει να είναι νομότυπος. Θέμα εδώ υπάρχει και για τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα έπρεπε μετά τα 70 έτη να κάνουν δικούς τους ελέγχους για να ασφαλίσουν τους οδηγούς.

Συλλυπητήρια στους οικογένειες των ανθρώπων στην Αίγινα, αλλά και σε όλους όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους αυτές τις μέρες σε τροχαία. Θα ξανασυμβεί, είναι βέβαιο, όσο οδηγεί ο παππούς/γιαγιά. Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό σταματήστε τους!

του Τάκη Πουρναράκη – newsauto

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News