Μίκης Θεοδωράκης: Δεν θα γίνει οικογενειακός ο τάφος – Χωρίς καντήλια και σταυρό

11 Σεπτεμβρίου, 202112:08 ΜΜ

Ο τάφος του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Κρήτης, είναι λιτός και επιβλητικός.

Πλήθος κόσμου με έκδηλη συγκίνηση τον συνόδευσε στη τελευταία του κατοικία, στον Γαλατά, εκεί όπου έχουν κηδευτεί οι γονείς του και ο αδερφός του.

Εκεί θέλησε να ταφεί και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός που δεν είχε επιλέξει μόνο τον τόπο της ταφής του, αλλά είχε επίσης σχεδιάσει την τελευταία του κατοικία, όπως αναφέρει το cretapost.

Κάτω από τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές, με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Όπως ο ίδιος ήθελε. Όπως τελικά έγινε. Με την πρόβλεψη δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος, Μυρτώ.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επειδή δεν κατάφεραν να παραστούν την Πέμπτη στην κηδεία του, επισκέφθηκαν σήμερα το νεκροταφείο, προκειμένου να εναποθέσουν λουλούδια πάνω στον τάφο, του μεγάλου αυτού Έλληνα.

Χωρίς καντήλια και σταυρό ο τάφος

Ο απλός τάφος του που κατασκευάστηκε κάποια χρόνια πριν, είναι ακριβώς όπως τον είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης κάποια χρόνια πριν. Είναι λιτός και συγχρόνως επιβλητικός, όπως ακριβώς η εγκόσμια παρουσία του. Χωρίς καντήλια και σταυρούς αλλά γεμάτος λουλούδια. Ένδειξη της απέραντης αγάπης και ευγνωμοσύνης του κόσμου στο πρόσωπο του.

Ξεχωρίζει όμως απ’ όλους τους υπολοίπους τάφους. H αιώνια κατοικία του είναι γεμάτη λουλούδια και πάνω σε έναν μαρμάρινο κύβο το όνομα του, Μίκης Θεοδωράκης, στο κοιμητήριο του Αγ. Ιωάννη στο Γαλατά.

Τα είχε αποφασίσει όλα 12 χρόνια πριν

Χρόνια πριν τον θάνατό του, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είχε αποφασίσει μόνο ότι ήθελε να ταφεί στη γενέτειρά του, τον Γαλατά Χανίων, αλλά είχε εγκρίνει και τη μακέτα του μνήματος που προοριζόταν για τον ίδιο, με ιδιόχειρο σημείωμά του ήδη από το 2009.

Το σχέδιο του τάφου ανήκει στον αρχιτέκτονα και προσωπικό φίλο του μουσικοσυνθέτη, Μάνο Περάκη που τελικά ανέλαβε και κατασκεύασε τον τάφο στο νεκροταφείο του Γαλατά.

“Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος”

Δώδεκα χρόνια μετά, ο κ. Περάκης αποκάλυψε τις συζητήσεις και τα θέλω του μουσικοσυνθέτη για την τελευταία του κατοικία.

“Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του” είχε πει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

“Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του” πρόσθεσε.Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης φέρεται να ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

“Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος” είχε αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

“Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος” φαίνεται πως είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

πηγή: news247.gr

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News