Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΜιχάλης Πρωτοψάλτης: Υπόκλιση στον ιδιοκτήτη γερανού που έσωσε 80 ψυχές στα Κύθηρα

Μιχάλης Πρωτοψάλτης: Υπόκλιση στον ιδιοκτήτη γερανού που έσωσε 80 ψυχές στα Κύθηρα

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης είναι κάτοικος των Κυθήρων και ιδιοκτήτης γερανού στο νησί και έχει προκαλέσει πανελλήνιο θαυμασμό με τη συγκινητική του ανταπόκριση στο πρόσφατο ναυάγιο των μεταναστών.

Στο άκουσμα ότι ένα ιστιοφόρο με 95 πρόσφυγες καταστράφηκε πέφτοντας στα βράχια λίγο έξω από το λιμάνι, δεν αδιαφόρησε αλλά έσπευσε αμέσως να δει πώς μπορεί να βοηθήσει.

Πήρε το γερανό, τον έστησε στον γκρεμό πάνω από το ναυάγιο, έριξε ένα σχοινί και με αυτό έσωσε 80 ζωές που κρέμονταν από τα βράχια.

Με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» επισημαίνοντας πως δεν επρόκειτο για άφιξη προσφύγων αλλά για ναυάγιο που έθεσε σε κίνδυνο της ζωή τους.

«Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να επιβιώσει κάποιος από τους 95 ανθρώπους, εάν δεν είχαμε παρέμβει εκείνη τη στιγμή», μεταφέρει ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης από το νησί.

Όπως εξήγησε «φέραμε ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.

Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στοιβαγμένοι 90 άνθρωποι, περιγράφει. «Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρημνα βράχια».

Τα πιο σημαντικά