Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΜιχάλης Λώλης: «Δεν ανάρτησα τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να προκαλέσω το εθνικό...

Μιχάλης Λώλης: «Δεν ανάρτησα τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να προκαλέσω το εθνικό συναίσθημα»

Ο αξιωματικός του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας εξηγεί πως στόχος της φωτογραφίας δεν ήταν να προκαλέσει, ωστόσο είναι ελεύθερος να φιλιέται όπου και με όποιον θέλει.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια ανάρτηση με φωτογραφία του αξιωματικού του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Μιχάλη Λώλη που στο φως της δημοσιότητας έφερε το tilestwra.com.

Η εν λόγω φωτογραφία δείχνει τον γνωστό για την ακτιβιστική του δράση και τη δουλειά του για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ομοφοβίας υπαστυνόμου, που πριν από ενάμιση χρόνο είχε κάνει θαρραλέο coming out ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αξιωματικός του Αστυνομικού Σώματος, να ανταλλάσσει ένα φιλί με φόντο μια ελληνική σημαία.

beaea304419b37b74a49605c99f9bfaa

Η φωτογραφία μετά την δημοσιοποίηση του tilestwra.com αναπαράχθηκε από πολλά μέσα, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, με πλήθος αρνητικών σχολίων να τη συνοδεύουν, τόσο από τους συντάκτες των εν λόγω αναρτήσεων όσο και από τους σχολιαστές αναγνώστες τους. Μεταξύ άλλων γράφτηκε πως ο υπαστυνόμος θέλει να προκαλέσει, φιλώντας έναν «μετανάστη» μπροστά στο εθνικό σύμβολο, την ημέρα της εθνικής γιορτής.

Σε επικοινωνία του LIFO με τον Μιχάλη Λώλη, ο υπαστυνόμος εξήγησε πως η φωτογραφία αυτή αποτελεί κατ’ αρχάς μια ιδιωτική στιγμή του, δυο εβδομάδες πριν από την 28η Οκτωβρίου, η οποία είχε δημοσιευθεί αρχικά μόνο στο κλειστό προφίλ του στο Instagram.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από εκδρομή του υπαστυνόμου με τον Έλληνα φίλο του στο Ναύπλιο και, σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς εστάλη στα συγκεκριμένα μέσα για να χρησιμοποιηθεί με τις γνωστές εθνικιστικές κορόνες.

«Είναι ψευδές τόσο το γεγονός ότι ανάρτησα τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να προκαλέσω το εθνικό συναίσθημα, όσο και το ότι ο φίλος μου είναι μετανάστης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι να ήταν, μπορώ να φιλιέμαι με όποιον θέλω και όπου θέλω» αναφέρει στο LIFO έχοντας προχωρήσει σε νέα ανάρτηση της φωτογραφίας στον προσωπικό του λογαριασμό Facebook, με την εξής λεζάντα: «Ίδια Αγάπη, ίσα Δικαιώματα. ΘΑ ΦΙΛΙΕΜΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΩ».

311f5534df2eb59261f1264f05b1c0d2

«Είναι ψευδές τόσο το γεγονός ότι ανάρτησα τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να προκαλέσω το εθνικό συναίσθημα, όσο και το ότι ο φίλος μου είναι μετανάστης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι να ήταν, μπορώ να φιλιέμαι με όποιον θέλω και όπου θέλω». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Συνεχίζοντας, ο Μιχάλης Λώλης δηλώνει: «Μπορεί σήμερα τη ψυχιατρικοποίηση και ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας να την εξαλείψαμε σε αρκετές χώρες του σύγχρονου κόσμου, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να εξαλείψουμε πλήρως την ομοφοβία και τη ρατσιστική βία. Εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι κρύβονται, εκφοβίζονται και δέχονται βία. Πολλοί δεν αντέχουν και αυτοκτονούν, κυρίως νέα παιδιά. Δυστυχώς ακόμα σε πολλές χώρες δολοφονούνται.

Οι ιστορίες όλων εμάς που μιλάμε ανοιχτά, κόντρα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε βάρος μας, κόντρα στις απειλές και την απαξίωση, δεν είναι απλές περιπετειούλες για προβολή και πρόκληση. Είναι κραυγές για αλήθεια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Όλα αυτά που στερηθήκαμε. Ακόμα και οι ιστορίες γεμάτες βία, εξευτελισμό και ντροπή μάς δίνουν θάρρος και ανοίγουν τον δρόμο στην αγάπη και την ισότητα. Είναι αξιοθαύμαστες οι ιστορίες ομοφυλόφιλων που τολμούν να μιλούν ανοιχτά, που ζουν και συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας. Με την ελπίδα αυτές οι ιστορίες να αντέξουν και να ζήσουν πιο πολύ από εμάς. Να αλλάξει ο κόσμος επιτέλους. Έτσι θα αλλάξει. Η αγάπη είναι αγάπη και νικάει το μίσος».

Τα πιο σημαντικά