Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
διάφοραΜιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα»

Χρυσοχοΐδης Λέσβος: «Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα, οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Την μεταφορών όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, στην ηπειρωτική χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον Guardian ο υπουργός δεσμεύθηκε πως θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

«Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί, στους οποίους θα αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα και θα τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία μπορούν να πάνε σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έως και τρεις μήνες.

svg%3EΑκόμη, χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία κίνηση», σχολίασε ακι πρόσθεσε:«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δουν πώς προστατεύουμε τα σύνορα της Ένωσης και έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις ροές».

Τέλος, επέμεινε στη σημασία της μεταφοράς των προσφύγων της Μόριας στον νέο προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Μυτιλήνη. Όπως είπε: «Υπάρχουν ομάδες Αφγανών και φοβάμαι μήπως κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην πάνε. Δεν σηκώνει διαπραγμάτευση το θέμα. Θα φύγουν από το νησί, αλλά θα πρέπει να περάσουν πρώτα απ’ αυτή τη νέα δομή και να λάβουν τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα». Όσο για τη Μόρια, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «καταυλισμό ντροπής». «Ανήκει πλέον στην ιστορία. Θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί από ελαιώνες», είπε. svg%3E

Στους 1.200 οι πρόσφυγες που έχουν μπει στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ:

Συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ από το Σάββατο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Από αυτούς, κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού. Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Όλα αυτά ενώ η εθνική οδός Μυτιλήνης – Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστός για 8η ημέρα από χιλιάδες πυρόπληκτους του καταυλισμού της Μόριας, οι οποίοι ζουν στον δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, καθώς για μία ακόμη ημέρα αρκετοί από αυτούς αρνούνται να μπουν στην προσωρινή αυτή δομή.

Τα πιο σημαντικά