Μία ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με βαρέλι αλλά είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό

13 Δεκεμβρίου, 2016 10:48 ΜΜ
More videos

Αν πιστεύατε, ότι τα υποβρύχια είναι σύγχρονες εφευρέσεις, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Από ότι τα φαίνεται, τα σχέδια για δημιουργία υποβρυχίου χρονολογούνται από το 1578.

Ιστορικά, το πρώτο υποβρύχιο σχεδιάστηκε από τον Άγγλο Ουίλιαμ Μπουρν και κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό Κορνέλιους Ντρέμπελ το 1620.

Το υποβρύχιο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, είχε κουπιά για έλικες και μπορούσε να μείνει κάτω από το νερό για πολλές ώρες. Είχε πάνω του κολλημένους σωλήνες, που επέτρεπε την κυκλοφορία του αέρα από την επιφάνεια προς το πλήρωμα.

Φήμες μας λένε ότι κατά τη διάρκεια της επίδειξης του υποβρυχίου Ντρέμπελ στον ποταμό Τάμεση, το ξύλινο υποβρύχιο μπόρεσε να μείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού πάνω από 3 ώρες. Το γεγονός παρακολουθήθηκε από χιλιάδες μάρτυρες.

Ο Constantijn Huygens, ένας Ολλανδός ποιητής και συνθέτης ήταν ένας από εκείνους που είδε από κοντά το γεγονός αυτό. Ο ίδιος ανέφερε, ότι “αυτή η τολμηρή εφεύρεση θα μπορούσε να είναι εξαιρετική χρήσιμη στον πόλεμο, γιατί μπορεί να επιτεθεί και να βυθίσει εχθρικά πλοία.”

Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια ακόμη για να κατασκευαστεί το πρώτο στρατιωτικό υποβρύχιο.

Το 1718, ο Ρώσος ξυλουργός Yefim Nikono έγραψε ένα γράμμα στον Μέγα Πέτρο, λέγοντάς του ότι μπορεί να φτιάξει ένα “κρυφό σκάφος” για αυτόν.

1

Wikimedia

Το “μυστικό σκάφος” θα μπορούσε να ταξιδέψει κάτω από το νερό και να βυθίζει εχθρικά πλοία. Ο Nikonov προσκλήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και του δόθηκε η άδεια να ξεκινήσει την κατασκευή αυτού του σκάφους.

Μετά από 3 χρόνια, ο Nikonov μπόρεσε να τελειώσει το πρώτο μοντέλο. Ο Πέτρος ο Μέγας ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που του είπε να φτιάξει μια ολοκληρωμένη εκδοχή.

2

Ωστόσο, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο υποβρύχιο και στις 3 παρουσιάσεις οδήγησαν στην αποτυχία.

3

Το υποβρύχιο του Nikonov ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και έμοιαζε με βαρέλι. Ήταν εφοδιασμένο με “σωλήνες φωτιά”, ένα όπλο που μοιάζει με τα σημερινά φλογοβόλα. Επίσης, είχε ειδικούς αεροφράχτες, ώστε οι υδροναύτες να μπορούν να βγουν από το υποβρύχιο και να καταστρέψουν τα εχθρικά πλοία.

Δυστυχώς, η πρώτη δοκιμή του υποβρυχίου το 1724 ήταν τραγωδία. Το υποβρύχιο βυθίστηκε, ενώ ο Nikonov και άλλα 4 μέλη του πληρώματος ήταν μέσα. Ευτυχώς, κατάφεραν να βγουν έγκαιρα.

Ένα αντίγραφο του υποβρυχίου του Nikonov βρίσκεται στο Sestroretsk κοντά στην Αγία Πετρούπολη στον ποταμό Νέβα.

4

Alex Panfiloff/Panoramio

Ο Μέγας Πέτρος δεν εγκατέλειψε τον Nikonov και συνέχισε να χρηματοδοτεί το έργο του. Ωστόσο, και οι άλλες δυο δοκιμές το 1725 και το 1727 οδηγήθηκαν σε αποτυχία. Ο Nikonov κατηγορήθηκε για σπατάλη δημοσίου χρήματος και απομακρύνθηκε από την θέση του.

Το 1775, ο Αμερικανός εφευρέτης Ντέιβιντ Μπούσνελ σκέφτηκε αυτή την εκδοχή του υποβρυχίου. Ήταν ένα σκάφος σε σχήμα αυγού και ονομάστηκε “Χελώνα”.

5

Ήταν μια χειροκίνητη συσκευή που χωρούσε έναν άνθρωπο. Είχε το σχήμα αυγού και μπορούσε να λειτουργήσει πλήρως κάτω από την επιφάνεια του νερού.

“Η Χελώνα” χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου με τον Sgt Ezra ως χειριστή του.

6

divemasterking2000/Wikimedia

Σήμερα, αντίγραφα της “Χελώνας” υπάρχουν σε πολλά μουσεία στην Αμερική και στο μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού στο Γκόσπορτ στην Αγγλία.

Ακολουθήστε μας στο facebook: