Μια ολόκληρη χώρα από μητέρες βάζουν το μωρό τους στο κουτί. Ο λόγος θα σας ξαφνιάσει…

6 Μαΐου, 20155:51 ΜΜ
More videos

Τι θα λέγατε αν η μέλλουσα μητέρα λάμβανε ένα κουτί για το μωρό που θα γεννηθεί γεμάτο με όλα τα απαραίτητα ,συμπεριλαμβανομένου και του κρεβατιού;

Για πάνω από 75 χρόνια, μια ευρωπαϊκή χώρα δίνει τέτοια κουτιά -δώρα σε όλες τις νέες μαμάδες. Το δώρο έχει σαν σκοπό να δώσει ένα σίγουρο και άνετο ξεκίνημα στην ζωή του νεογέννητου.

Η Φινλανδία θεωρείται η καλύτερη χώρα παγκοσμίως για να γίνει μια γυναίκα μαμά, αν και πέρασαν δύσκολες δεκαετίες μέχρι να φτάσει η χώρα σε αυτό το σημείο.

Από το 1930 η χώρα πέρασε μεγάλη φτώχεια και οι μητέρες έχαναν το μωρό τους πολύ συχνά. Η έλλειψη των βασικών υλικών αγαθών οδηγούσε σε μεγάλη παιδική θνησιμότητα . Το 1938, στα χίλια νεογέννητα τα 65 δεν κατάφερναν να ζήσουν.

Ευτυχώς, η φινλανδική κυβέρνηση, βρήκε τον τρόπο να βοηθήσει κάθε μέλλουσα μητέρα να προετοιμαστεί για τον ερχομό του παιδιού της: το κουτί για μωρά.

Το κουτί δινόταν σε αυτές τις γυναίκες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα βασικά και περιείχε : ρούχα, πετσέτα με κουκούλα, πάνες,ρούχα για το χιόνι, μποτάκια, ένα εικονογραφημένο βιβλίο και ένα παιχνίδι για τα δόντια.

Το κουτί είχε επίσης, κουβέρτες, σεντόνια  και στρώμα για να μετατραπεί το κουτί σε κρεβάτι.

Τα κουτιά στην αρχή δίνονταν σε χαμηλού εισοδήματος γυναίκες αλλά αυτό άλλαξε το 1949, όταν η κυβέρνηση το καθιέρωσε για όλες τις μέλλουσες μητέρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η Φινλανδία έχει το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο!

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο να κοιμάται ένα μωρό σε κουτί αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για το νεογέννητο. Ο Dr Dennis Rosen, διευθυντής στην παιδιατρική κλινική, στο τμήμα διαταραχών ύπνου στην Βοστόνη, είπε:

“Αυτό που ξέρουμε για τον ύπνο του μωρού είναι ότι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου  συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται το μωρό. Θέλουμε το κρεβάτι του να είναι σχετικά σταθερό, το μωρό να είναι με την πλάτη και το σκέπασμα να μην το καλύπτει πολύ.”

Σήμερα, οι μέλλουσες μητέρες στη Φινλανδία ακόμη μπορούν να πάρουν το κουτί αλλά έχουν την δυνατότητα να προτιμήσουν το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα.

Το 95% των γυναικών προτιμούν όμως το κουτί, που έχει γίνει πια μέρος της όλης μητρότητας. Επιλέγουν να παίρνουν το δώρο που κάθε χρόνο έχει νέα χρώματα και σχέδια.

Το βίντεο παρακάτω σας δείχνει πως το κουτί σώζει ζωές. Δείτε το!

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News