«Μια μόνη μαμά είναι μια σούπερ μαμά!»

24 Μαΐου, 201611:49 ΜΜ

Είτε είστε χωρισμένη μαμά λόγω περιστάσεων ή από επιλογή, αποφασίσατε ότι τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό από το να φέρετε το παιδί σας στον κόσμο. Και δεσμευτήκατε να μεγαλώσετε το παιδί σας, έστω και μόνη.

Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τις χωρισμένες μαμάδες μέσα από το πρίσμα του οίκτου, σαν αυτές και τα παιδιά τους, να εγκαταλείφθηκαν ή να ήταν ανεπιθύμητες. Σπάνια οι άνθρωποι θεωρούν ότι ίσως ήταν μια γυναίκα που αποφάσισε ότι το να ζήσει και να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της, ήταν καλύτερη επιλογή από το να παραμείνει σε μια σχέση που δεν την τιμούσε.

Ή ότι ίσως πάντα ήθελε να γίνει μαμά, αλλά η επιλογή του να γίνει σύζυγος δεν προσφέρθηκε από τον πρώην σύντροφο της. Ή ίσως οικογένεια να ήταν πάντα ο στόχος της, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνη.

Με όποιον τρόπο και αν αποφασίσατε να είστε μόνη μητέρα, δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα που σταθήκατε αρκετά γενναία για να αναλάβετε αυτό το ταξίδι στον δικό σας χρόνο και με τον δικό σας τρόπο.

Πιστέψτε ότι κάνατε κάτι μαγικό

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί πώς να μάθετε στο παιδί σας να κάνει κάτι μόνο του και κοιτάζοντας πίσω βλέπετε ότι κάθε φορά το ίδιο αναρωτιέστε και πάντα τα καταφέρνετε στο τέλος; Μπορεί να μην το έχετε κάνει χωρίς τεράστια προσπάθεια, θυσίες ή νεύρα που είχε «μια λίμνη από τσίσα να τρέχει κάτω από το πόδι του», αλλά το κάνατε.

Επειδή πολλές από εμάς τις μόνες μητέρες είμαστε περιορισμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε καμία βοήθεια και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να κάνουμε τη ζωή των παιδιών μας πλήρη και ευχάριστη, σαν να είχαν την παρουσία και τους πόρους και των δύο γονέων.

Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Βρισκόμαστε συχνά με έξοδα μεγαλύτερα από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς . Έχουμε ωράρια εργασίας που μας στερούν πολύτιμο χρόνο από τα παιδιά μας. Οι καθημερινές απαιτήσεις μας είναι αμείλικτες. Και η κόπωση είναι μόνιμος σύντροφος μας.

Ωστόσο, όταν κοιτάζουμε στα μάτια των παιδιών μας, ξέρουμε ότι έχουμε κάνει καλά την δουλειά μας. Βλέπουμε την ίδια αγάπη και λατρεία να αντανακλάται στο δικό τους πρόσωπο καθώς βλέπουν το δικό μας. Είμαστε η σιγουριά τους. Αυτές στις οποίες μπορούν να υπολογίζουν. Είμαστε αυτές που κάνουμε τη μαγεία να συμβεί ξανά και ξανά.

Παίρνετε όλη την αγάπη

Ακόμα κι αν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μου, την έζησα χωρίς τον γιο μου, αισθάνομαι σαν να ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν γεννήθηκε. Βέβαια, υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που μου έφεραν μεγάλη χαρά, αλλά η ύπαρξή μου δεν είχε την ζωντάνια και τον σκοπό που έχει από τη στιγμή της γέννησής του.

Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο,από το να βλέπω το πρόσωπό του να φωτίζεται όταν τραγουδάω αγαπημένα τραγούδια του από καρτούν. Ή να τον ακούω να φωνάζει, «Το έκανα μαμά!» όταν καταφέρνει κάτι μόνος του και είναι υπερήφανος.

Ή όταν πονάει και μόνο το φιλί μου στο χτυπημένο γόνατο ή τον αγκώνα θα το κάνει να περάσει. Αυτές είναι οι στιγμές μας. Τις δημιουργήσαμε μαζί και θα είναι δικές μας για πάντα. Στιγμές σαν αυτές κάνουν τη ζωή μας ως μονογονείς όλο και πιο γλυκιά και μας θυμίζουν ότι μέσα από όλα, έχουμε τα μωρά μας και εκείνα έχουν εμάς.

Έχετε μεγαλύτερους στόχους

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να έχεις μια άλλη ζωή να φροντίσεις και αυτό σε αναγκάζει να βάζεις υψηλότερους στόχους. Πριν ο γιος μου γεννηθεί, είχα τους επαγγελματικούς μου στόχους, αλλά δεν είχα αυτή την φωτιά μέσα μου. Το σκεπτικό μου ήταν, ότι αν πετύχω τους στόχους μου, τους πέτυχα.

Αν όχι, δεν πειράζει. Αλλά από όταν έκανα το γιο μου, θέλω να του δώσω όσο περισσότερα γίνεται. Θέλω να μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή γεμάτη ευκαιρίες και εμπειρίες που θα τον κάνει καλό, στοχαστικό και συμπονετικό άνθρωπο που έχει κάτι πολύτιμο να δώσει στον κόσμο και μία ημέρα θα το κάνει.

Το κεφάλι μου είναι γεμάτο με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχω θέσει στον εαυτό μου. Και θα επιτύχω το καθένα από αυτά, για εμάς. Αυτό κάνουν τα παιδιά μας. Μας εμπνέουν για να ζήσουμε τη ζωή δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό. Από εμάς εξαρτάται. Και αρνούμαστε να τα απογοητεύσουμε.

Είστε Ηρωίδα

Ποτέ μην υποτιμάτε την αξία σας. Άλλοι άνθρωποι το βλέπουν. Πόσες φορές σας κοίταξε κάποιος στα μάτια και είπε: «Δεν ξέρω πώς το κάνεις αυτό»; Το λένε επειδή κάνετε καλή δουλειά με το μεγάλωμα του παιδιού σας.

Αυτό δεν είναι εύκολο για όλους. Δεν είναι για τους αδύναμους. Να είστε περήφανες για τον εαυτό σας και την οικογένεια που έχετε δημιουργήσει. Είστε μια μόνη μητέρα που μπορεί να κάνει τα απίστευτα!

Πηγή: huffpost.com, Μετάφραση: singleparent

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News