Μια ιαπωνική τεχνική για να ξεπεράσετε την τεμπελιά.

30 Απριλίου, 2016 3:41 ΜΜ
More videos

Κατά καιρούς όλοι μας θέτουμε έναν καινούργιο στόχο ή μια πρόκληση στον εαυτό μας και εξίσου συχνά αποτυγχάνουμε να τον επιτύχουμε. Καταλήγουμε, λέγοντας στον εαυτό μας, ότι απλά δεν ήμασταν έτοιμοι ακόμα, ότι θα το κάνουμε την επόμενη βδομάδα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο.

Στην αρχή μπορεί να κυνηγάμε τους στόχους μας με ζήλο, αλλά μόλις κάνουμε μια μικρή προσπάθεια, πείθουμε τον εαυτό μας, ότι έχουμε κάνει αρκετά και ότι η “αρχή της καινούργια μας ζωής” θα πρέπει να προχωρήσει με πιο αργούς ρυθμούς.

Γιατί συμβαίνει πάντα αυτό; Η απάντηση είναι αρκετά προφανής. Επειδή προσπαθούμε να πετύχουμε πάρα πολλά και πολύ γρήγορα και κουραζόμαστε από τις καινούργιες ευθύνες. Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τις παλιές μας συνήθειες και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.

Kaizen ή η αρχή του ενός λεπτού.

Στην Ιαπωνική κουλτούρα υπάρχει η τεχνική Kaizen, η οποία βασίζεται στην ιδέα της “αρχής του ενός λεπτού” για την αυτο-βελτίωση. Βασική ιδέα αυτής της τεχνικής είναι, ότι ένας άνθρωπος πρέπει να κάνει εξάσκηση σε κάτι για ένα λεπτό κάθε μέρα την ίδια ώρα. Σίγουρα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για κανέναν, ακόμα και για τους πιο τεμπέληδες. Αντίθετα, είναι περισσότερες οι φορές που αναβάλλουμε κάτι, όταν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό για μισή ή μια ώρα την ημέρα.

Με αυτή την τεχνική, πράγματα που πριν σας φαίνονταν δύσκολα και αποφεύγατε να τα κάνετε, τώρα θα σας γεμίζουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Κάνοντας ένα βήμα την φορά θα φτάσουμε την τελειότητα και θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να έχουμε στις ικανότητές μας και να απελευθερώσουμε τα αισθήματα ενοχής και ανικανότητας. Πρέπει να βιώσουμε την αίσθηση της επιτυχίας και της νίκης για να προχωρήσουμε. Όταν αρχίσετε να γεμίζετε με τέτοια συναισθήματα, θα αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο που ξοδεύετε σε αυτές τις εργασίες. Στην αρχή μπορεί μόνο για 5 λεπτά, αλλά μετά από λίγο ο χρόνος αυτός θα γίνει μισή ώρα και ακόμα παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό, η αρχή του ενός λεπτού σας επιτρέπει να δείτε μπροστά στα μάτια σας την πρόοδο που έχετε κάνει.

Η τεχνική Kaizen προέρχεται από την Ιαπωνία. Αποτελείται από τις λέξεις kai, που σημαίνει αλλαγή και την λέξη zen, που σημαίνει σοφία. Επινοήθηκε από τον Masaaki Imai, ο οποίος πιστεύει, ότι αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου επιτυχημένα και στις επιχειρήσεις, αλλά στην προσωπική μας ζωή.

Με μια πρώτη σκέψη αυτή η τεχνική μπορεί να φαίνεται αναποτελεσματική για τους ανθρώπους του Δυτικού πολιτισμού, που πιστεύουν, ότι η επιτυχία έρχεται μόνο μετά από έντονη και επίπονη προσπάθεια. Ωστόσο, αυτή η έντονη και επίπονη προσπάθεια συχνά καταλήγουν στο να εξαντλούν τους ανθρώπους και να τους αφήνουν χωρίς απτά αποτελέσματα. Αντίθετα, η τεχνική Kaizen είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

timesnet.ru

Ακολουθήστε μας στο facebook: