Μια εθνική τραγωδία για την οποία κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη: ένα πολιτικό τέλος σε ζωντανή μετάδοση

9 Αυγούστου, 20212:55 ΜΜ

Ένας πρώτος απολογισμός δείχνει 600.000 καμένα, δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πόσο σπίτια κάηκαν, ποιο είναι το οικονομικό κόστος. Τα κανάλια ξετυλίγουν μετά την αρχική σιωπή μια εθνική τραγωδία για την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει που «το κράτος λειτούργησε υποδειγματικά».

Από: anoixtoparathyro.gr – Του Ν. Λακόπουλου

Για όσους βλέπουν τηλεόραση η εξαφάνιση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται λίγο, αρχικά ως επικεφαλής μιας κουστωδίας στην Ολυμπία κι ύστερα με σύντομα μηνύματα -σα βρεγμένη γάτα μέσα στις φωτιές -που λείπουν από το πλάνο.

Ο Πρωθυπουργός που έσπευσε να πει πως «δεν ψάχνω για άλλοθι και δικαιολογίες» προαναγγέλλοντας «αυτοκριτική» φαίνεται πως έχει αντιληφθεί πως κάτι συμβαίνει που μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα -για το οποίο θα χρειαστεί άλλοθι- και προφανώς γνωρίζει περισσότερα από όσα βλέπουμε στα κανάλια.

Για δυο μέρες και για δυο νύχτες -επειδή ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι- έχοντας καεί η Βόρεια Αττική οι φλόγες περνώντας την Εθνική Οδό απειλούσαν την ίδια την Αθήνα και πρώτα πρώτα όπως θα πει ο Πρωθυπουργός την ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Η Βόρεια Εύβοια θυσιάστηκε για να σωθεί η Αθήνα -και η Αρχαία Ολυμπία- καθώς οι φωτιές δεν είχαν εκεί την ίδια τηλεοπτική κάλυψη και τα αεροπλάνα δεν έφταναν για όλους. Η κυβέρνηση που χρησιμοποίησε περισσότερο από την Πυροσβεστική την Αστυνομία όχι μόνο δεν είχε κανένα σχέδιο πέρα από τις εκκενώσεις, αλλά πανικοβλήθηκε με απίστευτες συνέπειες και κανένα συντονισμό.

Η ομολογία της ανεπάρκειας

«Δυστυχώς είναι αδύνατο τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας. Η διάθεση των πυροσβεστικών και εναέριων μέσων γίνεται με βάση ορθολογικά κριτήρια και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας» θα πει ο Μητσοτάκης ομολογώντας την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους για το οποίο έχει προσωπική ευθύνη.

Είχε υποσχεθεί αναβάθμιση των εναέριων μέσων, προληπτικό καθαρισμό των δασών, αντιπυρικές ζώνες και πώς «κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους». Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπε χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.

Είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια και η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη». «Είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί. Η κυβέρνηση άφησε τη χώρα στην τύχη της» έλεγε ο επίσης εξαφανισμένος Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος βλέποντας τον Χρυσοχοϊδη να δίνει εντολή σε μια μπουλντόζα να ανοίξει ένας δρόμος θυμήθηκε πως ήταν ο ίδιος υπουργός που ήρθε το 2009, «που ο Παπανδρέου τον έκανε υπουργό, και είπε πολλά στην πλατεία στην Αρχαία Ολυμπία. Και δεν έγινε τίποτα».

«Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας: Η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Έχουμε γεμίσει καριερίστες, τυχοδιώκτες, και θα κάνουμε δουλειά σοβαρή στη χώρα;» αναρωτήθηκε.

Από το ανέμελο στο εφιαλτικό καλοκαίρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει κι έρχεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων αυτές τις μέρες, αποφεύγει να φωτογραφηθεί στα καμένα και διαλέγει ένα όχημα Πυροσβεστικής ως ντεκόρ για να βρει και σ΄αυτή την καταστροφή μια ευκαιρία για …αναδασώσεις.

‘»Όταν με το καλό περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον».

Ωστόσο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η …αναδάσωση της κυβέρνησης και η παραίτηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές γιατί γι’ αυτή την εθνική τραγωδία κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη -καθώς τα κανάλια κάθε μέρα σε ζωντανή μετάδοση προαναγγέλλουν το τέλος του.

Είναι μια αξιοπρεπής λύση. Σε άλλες εποχές μετά από μια εθνική τραγωδία θα είχαμε συλλήψεις, παραιτήσεις ακόμα και εκτελέσεις. Κρίμα για έναν Μωυσή που τον έκαψε η καιόμενη Ελλάδα, ένα Νέο Βενιζέλο που …μεγάλωσε τα εδάφη της χώρας με την ΑΟΖ και είχε σαν όραμα την αναμόρφωση της χώρας -τη Φωτεινή -όχι καιόμενη- Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο αυτή η εθνική τραγωδία για την οποία φέρει την ευθύνη, αλλά οι επόμενες που θα έλθουν καθώς δεν είναι μόνο ανεπαρκής, αλλά -γι΄αυτό- και επικίνδυνος.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News