Μια απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει με ακρίβεια 50 τύπους καρκίνου

26 Ιουνίου, 2021 8:17 ΜΜ
More videos

Ένα νέο, απλό τεστ αίματος, το οποίο είναι δυνατόν να ανιχνεύσει με ικανοποιητικό ποσοστό ακρίβειας περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, πριν από την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ή συμπτωμάτων της ασθένειας στον πάσχοντα, είναι έτοιμο ακόμη και για χρήση από τα εθνικά συστήματα υγείας, υποστηρίζουν επιστήμονες που το ανέπτυξαν!

Το εν λόγω τεστ λοιπόν, που προβλέπεται να φέρει τα πάνω κάτω στην έγκαιρη ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου, πρόκειται να δοκιμαστεί πιλοτικά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Απευθύνεται, δε, σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περιλαμβανομένων και ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ, όπως τονίζεται, μπορεί να ανιχνεύσει πολλούς δυσδιάγνωστους τύπους καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όπως εκείνους των ωοθηκών, του παγκρέατος, του οισοφάγου, της κεφαλής και ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», δείχνουν ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει με ακρίβεια καρκίνους συχνά προτού εμφανιστούν ενδείξεις ή συμπτώματα με πολύ χαμηλό ποσοστό λάθους. Το τεστ που ανέπτυξε η εταιρία Grail, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα του cfDNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα και έχει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ακρίβειας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδοση του τεστ σε 2.823 καρινοπαθείς και 1.254 υγιή άτομα και, όπως διαπίστωσαν, ταυτοποίησε τον καρκίνο στο 51,5% των περιπτώσεων σε διάφορα στάδια της νόσου και έπεσε έξω μόλις στο 0,5%. «Ο πρώιμος εντοπισμός του καρκίνου, όταν η θεραπεία είναι πιθανότερο να είναι επιτυχημένη, είναι μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που έχουμε για τη μείωση του φορτίου του καρκίνου. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, αν χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα screening tests, το τεστ διάγνωσης πολλαπλών καρκίνων μπορεί να έχει σημαντικότατη συνεισφορά στην ανίχνευση του καρκίνου και τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο δρ Ερικ Κλάιν, συντάκτης της έρευνας και πρόεδρος του Ουρολογικού και Νεφρολογικού Ινστιτούτου Glickman της Cleveland Clinic στις ΗΠΑ.

Πηγή: newsbreak.gr