Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΜια 12μελης οικογένεια στην Άνδρο που χαίρεσαι να την βλέπεις βραβεύτηκε

Μια 12μελης οικογένεια στην Άνδρο που χαίρεσαι να την βλέπεις βραβεύτηκε

Στη νότια πλευρά της Άνδρου υπάρχει μία κωμόπολη 2.547 ψυχών, το Κόρθι (ή Κόρθιο). Οι 12 από αυτούς είναι μια οικογένια Ποντίων, οι Τσορτανίδηδες. Τί το ενδιαφέρον έχουν; Δυο ιστοπλόους στους 10 καλύτερους του κόσμου.

Ο Δημήτρης Τσορτανίδης είναι ένας καθηγητής φυσικής αγωγής σε σχολείο της Άνδρου. Ο ίδιος φρόντισε να δώσει αγωγή και στα παιδιά του, δέκα τον αριθμό. Ναι πολύ καλά διαβάσατε, η οικογένεια Τσορτανίδη έχει 10 παιδιά, ηλίκιας από δύο χρονών (δίδυμα) μέχρι 16 ετών που είναι ο μεγαλύτερος. Ο Δημήτρης και η Δέσποινα (μαμά) δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα για να παραδώσουν στην κοινωνία 10 άξιους Τσορτανίδηδες και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνουν περίφημα. Εκεί στο μικρό Κόρθι που γεννά παγκόσμιους πρωταθλητές, μακρία από τα φώτα της δημοσιότητας και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Λεωνίδας (δευτερότοκος) πριν από λίγες μέρες, στο Κάλιαρι της Ιταλίας στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα τέκνο 293 (η Κ15 της Ολυμπιακής κατηγορίας RS:Χ όπου έχουν διαπρέψει ο Κακλαμανάκης στο παρελθόν και ο Κοκκαλάνης στο παρόν) και ο αδελφός του Πέτρος (ένα χρόνο μικρότερος) ήταν μέσα στην τελική 10αδα! Πόσο περήφανη μπορεί να είναι αυτή η οικογένεια με αυτό το πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα;

Εκτός από τους δύο ιστιοπλόους, ο κύριος Δημήτρης έχει έναν ποδοσφαιριστή στη μεικτή Κυκλάδων, τον Παναγιώτη, ενώ έχει βάλει στο στίβο τους μικρότερους Σταύρο και Μαρία και ακολουθούν ακόμα πέντε μικρότερα μέλη της οικογένειας Τσορτανίδη τα οποία θα ενταχθούν όταν μεγαλώσουν σε κάποιο άθλημα.
Αυτή η οικογένεια που μεγαλώνει με περίσσεια αξιοπρέπεια 10 παιδιά, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει τίποτα από κανέναν. Και ούτε πρόκειται. Για να συνεχίσουν όμως ο Λεωνίδας και ο Πέτρος την πορεία τους στην κορυφή του κόσμου στο άθλημα που γεννά Ολυμπιονίκες για την Ελλάδα, χρειάζονται υποστήριξη.

 *Την 12μελή οικογένεια Τσορτανίδη, (ο πατέρας Δημήτρης και η μητέρα Δέσποινα, ο 13χρονος Σταύρος, η 12χρονη Μαρία, ο 10χρονος Ραφαήλ και η 9χρονη Αγάπη  ασχολούνται με τον Στίβο, ο 18χρονος Παναγιώτης με το Ποδόσφαιρο, ο 16χρονος Λεωνίδας και ο 15χρονος Πέτρος με την Ιστιοπλοϊα, ενώ εκκολαπτόμενοι στον αθλητισμό είναι η 6χρονη Φιλαρέτη και οι 4χρονοι Νεκτάριος και Εύχαρις),  με το Έπαθλο Κοινωνικής Προσφοράς.

Η ιστιοπλοΐα είναι ιδιαίτερα ακριβό σπορ και στην Ελλάδα της κρίσης αποτελεί κατόρθωμα για οποιονδήποτε να ασχολείται με αυτό δίχως να έχει κάποιον χορηγό να τον υποστηρίζει. Φανταστείτε λοιπόν μια 10μελή οικογένεια που ζει με το μισθό καθηγητή φυσικής αγωγής και παράλληλα να έχει δύο ιστιοπλόους. Πως τα καταφέρνουν μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν.

Όλοι αυτοί οι χορηγοί που δραστηροποιούνται στον αθλητισμό, καλό θα είναι λοιπόν να ασχοληθούν και με την οικογένεια Τσορτανίδη. Για κανένα λόγο δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και για κανένα λόγο δεν ανακοπεί η πορεία τους προς την κορυφή του κόσμου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ταλέντα με παγκόσμια προοπτική.

Όταν υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν ποσά για να εμφανιστεί κάποια τηλεπερσόνα ή κάποιος μαϊντανός των lifestyle περιοδικών σε αγώνες δρόμου, είναι ανεπίτρεπτο να αγνοούτναι περιπτώσεις όπως αυτή της οικογένειας Τσορτανίδη.

ΥΓ1. Προερχόμενος από πολύτεκνη οικογένεια (χάνουμε 10-4 στο σκορ από τους Τσορτανίδηδες) γνωρίζώ πολύ καλά τις δυσκολίες στο μεγάλωμα. Ο πρωτότοκος ή πρωτότοκη είναι οι τυχεροί που φοράνε τα καινούργια ρούχα, με τα μικρότερα παιδιά να… κληρονομούν τα μεταχειρισμένα όσο μεγαλώνουν (ήμουν ο δεύτερος στη σειρά…). Αυτά τα παιδιά, συνήθως χρειάζεται να αγωνίζονται για όλα από πολύ νωρίς.

ΥΓ2. Κάθε χρόνο ο ΠΣΑΤ τιμά οικογένειες που προσφέρουν στον αθλητισμό. Φέτος νομίζω ότι η οικογένεια Τσορτανίδη αξίζει και με το παραπάνω αυτό το βραβείο.

[Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία]



Τα πιο σημαντικά