Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
θρησκείαΜεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Το θαύμα, γιατί τρώμε ψάρι...

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Το θαύμα, γιατί τρώμε ψάρι & πάμε σταφύλια στην εκκλησία

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και τους πιστούς της. Καθώς η σημερινή γιορτή αφιερώνεται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Σήμερα ανοίγουν οι ουρανοί και βλέπουμε το Άγιο Φως. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμάται σε πολλές χριστιανικές εκκλησίες ως σημαντική δεσποτική γιορτή. Στην ορθόδοξη εκκλησία τιμάται στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Αυτό το θαύμα είναι μοναδικό

Αυτό το θαύμα είναι μοναδικό μεταξύ άλλων που περιγράφονται στα ευαγγέλια του κανόνα, στο ότι το θαύμα συμβαίνει στον ίδιο τον Ιησού

Ο Κύριος, Ιησούς Χριστούς, πήρε τους μαθητές του, Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο και ανέβηκε στο Θαβώρ για να προσευχηθεί. Το Θαβώρ ήταν ένα όρος. Οι τρεις μαθητές του Ιησού εξαντλήθηκαν. Έτσι, αποφάσισαν να πέσουν για ύπνο. Όταν ξεκουράστηκαν και ξύπνησαν, είδαν κάτι αξιοθαύμαστο, το οποίο δεν το περίμεναν, με τίποτα. Είδαν μπροστά τους τον Ιησού Χριστό να αστράφτει. Δηλαδή, να λάμπει ο ίδιος και τα άμφιά του. Δίπλα του υπήρχαν, ο Μωυσής και ο Ηλίας, με τους οποίους συνομιλούσε.

Με αυτό, ο Χριστός ήθελε να δείξει στους μαθητές του ότι είναι ένας και ότι κατέχει στα χέρια του τη δύναμη της ζωής και του θανάτου και πως οι Μωυσής και Ηλίας, που αποτελούσαν τους πιο ισχυρούς προφήτες, πως ήταν οι δούλοι του. Όταν ο Ιησούς και οι τρεις απόστολοι κατηφορίζουν, ο Ιησούς τους λέει να μην πουν σε κανέναν “τα πράγματα που είχαν δει” μέχρι να αναστηθεί ο «Υιός του Ανθρώπου» από τους νεκρούς. Οι απόστολοι περιγράφονται ως προβληματισμένοι σχετικά με το τι εννοούσε ο Ιησούς με τον όρο «αναστήθηκε από τους νεκρούς».

Ο Χριστός ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να δείξει την δόξα της Θεότητάς Του. Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι σημαντική δεσποτική εορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ανήμερα δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των απαρχών, της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς, που πέρασε και στον χριστιανισμό. Ο λαϊκός άνθρωπος, προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό, από τον οποίο ζητά ευλαβικά να συνεργήσει, για να επιτύχει η σοδειά, από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση ολόκληρης της παραδοσιακής κοινότητας.

Ήδη στους Αποστολικούς Κανόνες επιτρέπεται η προσαγωγή στον ναό σταφυλιών, όχι όμως και άλλων οπωρικών, ενώ ο Θεόδωρος Βαλσαμών, ερμηνεύοντας τον Δ΄ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, ερμηνεύει την εξαίρεση αυτή των σταφυλιών από το ότι το κρασί, που προέρχεται από αυτά, χρησιμοποιείται για την παρασκευή της θείας κοινωνίας.

Έτσι, τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο στην Λέσβο, ενώ στον Μοσχοπόταμο της Πιερίας άφηναν το πρώτο τσαμπί του τρύγου σε κάποιο εικόνισμα του ναού, για να πάει καλά η σοδειά.

Δεν πρέπει εξ άλλου να ξεχνούμε ότι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι οι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει την σημασία, θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική, που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στην μεγάλη αυτή εορτή.

Και φυσικά, ως σπουδαία εορτή είναι και εθιμικά καθιερωμένη αργία, η παραβίαση της οποίας, από κάποιους ασεβείς και φιλάργυρους, επέφερε την άμεση θεϊκή τιμωρία, σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, για παραδειγματισμό και των υπολοίπων

Γιορτή σήμερα – Το Απολυτίκιον: Ήχος βαρύς

«Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι».

Ακολουθεί βίντεο από το Απολυτίκιον

Γιορτή σήμερα – Ποιους τιμά η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία

– Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

– Ανάμνηση οπτασίας Σοφιανής

– Άγιος Αββακούμ ο Νεομάρτυρας

362 900x506 1

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

– Ευμορφία

– Εμμυ

– Μορφούλα

– Σωτήριος, Σωτήρης, Σώτος, Σωτηράκης, Σωτηρία, Σωτήρω

Γιορτή σήμερα: Αποφθέγματα – Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

«Να μην ενδιαφέρεσαι αν σε αγαπούν, αλλά αν εσύ αγαπάς το Χριστό και τους ανθρώπους. Μόνο έτσι γεμίζει η ψυχή. Στην ψυχή, που όλος ο χώρος της είναι κατειλημμένος από το Χριστό, δεν μπορεί να μπει και να κατοικήσει ο διάβολος, όσο κι αν προσπαθήσει, διότι δεν χωράει, δεν υπάρχει κενή θέση γι’ αυτόν».

Τα πιο σημαντικά