Συγκλονιστικές εικόνες από τον Πανάγιο Τάφο μετά τα έργα συντήρησης, που έγιναν από επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διήρκεσαν 7 μήνες.
Μετά από μια διεθνώς χρηματοδοτούμενη ανακαίνιση αξίας 4 εκατ. δολαρίων, η εκκλησία του Παναγίου Τάφου άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες, προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η εκκλησία που περιβάλει τον τάφο, γνωστή ως Ιερό Κουβούκλιο, έχει πλέον καθαριστεί από αιώνες αιθάλης από τα κεριά, έχει ενισχυθεί δομικά και έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά του σιδερένιου κλωβού που τοποθετήθηκε από τη Βρετανική Αρμοστεία το 1947, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παραμορφώσεις του μνημείου.
Το Ιερό του Πανάγιου Τάφου μετά την ανακαίνιση
Το Ιερό είχε γίνει ασταθές λόγω των ανασκαφών κάτω από την εκκλησία και τις ζημιές που είχαν προκληθεί από τα όμβρια ύδατα, τα λύματα και την υγρασία.
Η ισραηλινή αστυνομία έκλεισε για λίγο το κτίριο στις αρχές του 2015, όταν η κρατική Αρχή Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι δεν ήταν ασφαλής για το κοινό.
Το Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου μετά την ανακαίνιση
Η Ελληνική Ορθόδοξη, η Ρωμαιοκαθολική και η Αρμενική χριστιανική κοινότητα, οι οποίες μοιράζονται την επιμέλεια της εκκλησίας, ήρθαν σε ειδική συμφωνία για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης.
Η αποκατάσταση του κτιρίου και του τάφου διεξήχθη από επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, και τα ευρήματα προκάλεσαν παγκόσμιο δέος και θαυμασμό (η ίδια ομάδα έχει ηγηθεί εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη).
Ετσι ήταν το μνημείο πριν την αποκατάσταση
Ετσι είναι μετά την αποκατάσταση
Το ιερό μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για εκατοντάδες χρόνια, ως προς το αν πράγματι είναι η περιοχή όπου ο Υιός του Θεού θάφτηκε μετά από τη Σταύρωσή του και από όπου αναλήφθηκε τρεις ημέρες αργότερα.
Ανοίγοντας τον τάφο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία υπήρχε χαραγμένος ένας σταυρός. Ανυψώνοντας τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου, για πρώτη φορά τα τελευταία 500 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι (μια πλάκα από ασβεστόλιθο), πάνω στο οποίο πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση. Επίσης ανακάλυψαν, μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, χαραγμένη με ένα σταυρό που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.
Φωτογραφία από τις εργασίες συντήρησης
Το κόστος του έργου ανήλθε σε 4 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times, χρήματα τα οποία καλύφθηκαν από χορηγούς, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monuments Fund), ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ιδιώτες Ρώσοι.
Τι άλλαξε για τους επισκέπτες του ιερού μνημείου
Μετά τις εργασίες στον Πανάγιο Τάφο, οι συντηρητές έχουν ανοίξει ένα παράθυρο στους μαρμάρινους τοίχους του Ιερού από όπου οι επισκέπτες βλέπουν την μαρμάρινη πλάκα του ταφικού θαλάμου.
Παράλληλα, η επίσκεψη θα γίνεται πλέον πιο άμεσα, αφού δεν θα υπάρχουν πια σιδερένια ή ξύλινα πλέγματα ανάμεσα στον επισκέπτη και το μνημείο.
Για όσους έχουν ήδη επισκεφτεί το μνημείο, τα πάντα είναι ίδια (πολύ πιο λαμπερά), με λίγες εξαιρέσεις. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, ο προσκυνητής έχει πλέον τη δυνατότητα να δει την πλάκα από ασβεστόλιθο του νεκρικού κρεβατιού του Ιησού, το οποίο οι επιστήμονες αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.