Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΜετάλλαξη Όμικρον: Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων – Τα έκτακτα μέτρα...

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων – Τα έκτακτα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ήδη, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προχωρούν σε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και επανελέγχους των θετικών PCR τεστ.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον συμπίπτει με περίοδο έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη, με κυρίαρχο στέλεχος τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παράλληλα, η μετάλλαξη Όμικρον (B.1.1.529) έχει ήδη εντοπιστεί στη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ταχύτατη διασπορά της νόσου που μέσα σε λίγα 24ωρα αρχίζει να εξαπλώνεται σε αρκετά κράτη εκτός Νοτίου Αφρικής θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι αν τα εμβόλια προστατεύουν το νέο στέλεχος της νόσου. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ανησυχία για τα Χριστούγεννα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Η έντονη ανησυχία που επικρατεί για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα έχει ξεκάθαρη εικόνα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχουν καταλήξει και οι φαρμακευτικές εταιρείες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο πιθανό ενδεχόμενο που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα συμπτώματα να είναι ήπια τότε δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, σε αντίθετη περίπτωση οι περιορισμοί θα ενταθούν.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη καθώς θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από όλες τις πλευρές τόσο για τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης όσο και για την αντιμετώπισή της.

Στο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναλύουν όλα τα δεδομένα που έρχονται από την Νότιο Αφρική. Τα έκτακτα μέτρα βρίσκονται από χθες το πρωί σε ισχύ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Αναλυτικά

Έκτακτη αεροπορική οδηγία εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της Νοτίου Αφρικής, λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η notam θα ισχύει κατ’ αρχήν έως 3 Δεκεμβρίου και αφορά τους επιβάτες πτήσεων από 9 κράτη της Αφρικής και συγκεκριμένα:

Τι προβλέπει η Notam

Η Notam προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους(essential reasons) με την προϋπόθεση τριών αρνητικών τεστ, 10ημερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην Ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα, η notam για τους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής θα ισχύει καταρχήν έως 3/12/21 και προβλέπει τα ακόλουθα:

Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μονό Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (notam για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώσεις: Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF. Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.Τα πιο σημαντικά