Μετάλλαξη Δέλτα – Σαρηγιάννης: «Ένας μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα»

26 Ιουνίου, 2021 4:56 ΜΜ
More videos

Με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει άλλα έξι με επτά άτομα, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ

Ως ανησυχητικό φαινόμενο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τις πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Επιπλέον, ανέφερε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει άλλα έξι με επτά άτομα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: