Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
επικαιρότηταΜετάλλαξη «Δ»: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα -...

Μετάλλαξη «Δ»: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα – Καμπανάκι για επιστροφή σε τοπικά lockdown

Συναγερμός έχει σημάνει για την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα, του εξαιρετικά λοιμογόνου ινδικού στελέχους, το οποίο έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην χώρα μας, σχεδόν τριπλασίασε τα ποσοστά του . Καταγράφηκαν 29 κρούσματα, σχεδόν όλα εγχώριας διασποράς.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στη χώρα μας θα εντοπίζεται στο 90% των κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ξεκαθάρισε ότι εάν χρειαστεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, θα επανέλθουν οι μάσκες και τα τοπικά lockdown .

Αυτή την ώρα ,περισσότερο έντονη εμφανίζεται η διασπορά του στελέχους στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, στο Ηράκλειο 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, στην Κορινθία 1 και 1 στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών παραγόντων στην Κρήτη, όπου διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ήταν άτομα νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους του νησιού που εξακολουθούν να έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ,να κάνουν το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το κυρίαρχο βρετανικό και διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό 4% για το εμβόλιο της phizer και 8% για το εμβόλιο της Astra που δεν αποτρέπεται η σοβαρή νόσος και η νοσηλεία.

Ωστόσο όσοι έχουν λάβει μία μόνο δόση είναι πολύ λιγότερο προστατευμένοι .

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι άνθρωποι που νόσησαν με τη βρετανική παραλλαγή πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα. Ωστόσο κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από το Νοτιοαφρικάνικο και Βραζιλιάνικο στέλεχος

Με αυτά τα δεδομένα για να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, πάνω από 80%.

Τέλος ότι έκθεση του ΠΟΥ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνεται ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τις ευάλωτες ομάδες και κάθε διετία για τον γενικό πληθυσμό.

Πηγή: real

Τα πιο σημαντικά