Μετακινήσεις για ψώνια: Τι θα αλλάξει μετά το lockdown

5 Μαρτίου, 2021 10:20 ΜΜ
More videos

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές όσον αφορά τις μετακινήσεις για τις αγορές από τα καταστήματα όταν θα πάμε σε άρση του lockdown.

Το λιανεμπόριο αυτή την περίοδο παραμένει κλειστό, καθώς όλη η χώρα είναι στο «κόκκινο», ενώ πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι στο «βαθύ κόκκινο». Τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο».

Όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τώρα τις αλλαγές στις μετακινήσεις και στις αγορές από τα καταστήματα όταν το λιανεμπόριο ανοίξει μετά την άρση του lockdown. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι πολίτες θα ψωνίζουν εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία τους ή σε μαγαζιά εντός του δήμου τους.

Για παράδειγμα ένας κάτοικος Αγίου Δημητρίου μπορεί να πάει στο Mall της περιοχής, όχι όμως και κάποιος που δεν είναι δημότης του συγκεκριμένου Δήμου. Δηλαδή δεν θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Λιανεμπόριο: Τι θα γίνει με το μήνυμα στο 13032

Για να κάνουμε τα ψώνια μας θα στέλνουμε SMS στο 13032. Η χρήση του κωδικού θα επιτρέπεται μόνο μία φορά την ημέρα, για την ακρίβεια μια φορά το 24ωρο, για τρεις ώρες και για απόσταση εντός 2 χιλιομέτρων ή για καταστήματα εντός του δήμου όπου κατοικούμε.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μοναδική εξαίρεση των παραπάνω θα ισχύει σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα για την κάλυψη κάποιας ανάγκης σε ακτίνα 2 χιλιομέτρωνή μέσα στο δήμο. Τότε θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός των προκαθορισμένων ορίων. Βέβαια, αυτό ίσως να αποδειχθεί δύσκολο να το επιβεβαιώσουν οι ελεγκτικές Αρχές.

Λιανεμπόριο: Δύσκολο το άνοιγμα – Ο ρόλος των μεταλλάξεων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση τόνισε ότι ο βασικός λόγος που εξαπλώνεται ο ιός είναι οι μεταλλάξεις. Η καθηγήτρια είπε: «Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίνονται πολλές συζητήσεις, προσπαθώντας να ερμηνευτεί αυτή η παρατηρούμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που συνέπεσαν χρονικά. Ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγουμένων εβδομάδων μάς έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους όπου, όπως γνωρίζουμε, η μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πιο εύκολη.

Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο.

Λιανεμπόριο: Δύσκολο το άνοιγμα – Ο ρόλος των μεταλλάξεων

Τέλος, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας των συνανθρώπων μας, που κουράστηκαν να προσέχουν, να ζουν υπό περιορισμό και να είναι μακριά από τους φίλους τους, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας.

Όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν είχαν αποτέλεσμα, δεν δούλεψαν. Ας αναλογιστούμε πού θα ήμαστε τώρα αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν λίγες εβδομάδες, στις αρχές του χρόνου, στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και αλλού.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες είχαμε ηπιότερη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των Ελλήνων, που στην πλειοψηφία τους κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούν τα μέτρα.