Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΜεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό: Τι αλλάζει το 2018

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό: Τι αλλάζει το 2018

Πιο αυστηρή αναμένεται να είναι από το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) σε ότι αφορά στη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό.

Το θέμα επανακαθορίσθηκε με πρόσφατη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σε αυτή διατυπώνεται πλέον και ρητά ότι μόνο εάν δεν προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας από την αλλοδαπή δημόσια αρχή μπορεί να γίνει δεκτό αντίγραφο του αλλοδαπού εκκαθαριστικού ή της αλλοδαπής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, ο αιτούμενος τη μεταφορά οφείλει να προσκομίσει, πέραν των παραπάνω, επιπρόσθετα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ημερομηνία αναχώρησης και εγκατάστασης στην άλλη χώρα, ώστε να διαπιστώνεται η συμπλήρωση 183 ημερών στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος από εκείνο εντός του οποίου γίνεται η αίτηση μεταφοράς.

Στα δικαιολογητικά αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά έγγραφα περί ανάληψης μισθωτής εργασίας, έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας και υπαγωγής σε ασφάλιση, εγγραφής σε δημοτολόγιο, μίσθωσης κατοικίας, εγγραφής ή παρακολούθησης σχολείων των τέκνων στην αλλοδαπή κτλ.

Αντί των παραπάνω επιπρόσθετων δικαιολογητικών, ο αιτούμενος μπορεί να προσκομίζει αλλοδαπά πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας για τα 2 προηγούμενα έτη από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε κάθε δε περίπτωση, ως ημερομηνία μεταβολής θα καταχωρηθεί η αναγραφόμενη στο έντυπο της αίτησης.

 Τι ισχύει για τους συζύγους

Όταν ο ένας εκ των συζύγων αιτείται τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή και ο άλλος παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τότε θα πρέπει να προσκομίζει επιπροσθέτως συγκεκριμένα δικαιολογητικά στην εφορία.

Συγκεκριμένα, πέραν του αλλοδαπού πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας και των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους, θα πρέπει να προσκομίζονται υποχρεωτικά στο σύνολό τους τα εξής στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει ότι ο αιτούμενος πράγματι βρίσκεται εκτός Ελλάδος και έχει οργανώσει τη ζωή του στην αλλοδαπή κατά τρόπο μόνιμο ή διαρκή:

  • Στοιχεία για την απασχόλησή του στην αλλοδαπή, από τα οποία αποδεικνύεται ο μόνιμος ή μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της απασχόλησης.
  • Στοιχεία για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή.
  • Στοιχεία για την ύπαρξη ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας του και λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην αλλοδαπή.
  • Στοιχεία για την απόκτηση φορολογικού, ασφαλιστικού ή αντίστοιχου μητρώου στην αλλοδαπή (π.χ. Α.Μ. κοινωνικής ασφάλισης).

[cnn] [tovima]

Τα πιο σημαντικά