Είμαι 16χρονια παντρεμένη.Μετα το γάμο πήραμε ένα σπίτι με δάνειο.
Το σπίτι και το δάνειο είναι στο όνομα του, αυτός είναι αμεα μόνο εγώ δουλεύω.. αν χωρίζω τι δικαιούμαι; είσαι παράνομη εδώ μου λέει
Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα
Με τη διάταξη του άρθρου 1400 ΑΚ, ως ισχύει σήμερα, ορίζεται ότι, σε περίπτωση λύσεως ή ακυρώσεως του γάμου, αν η περιουσία του ενός συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου αυξήθηκε, ο άλλος σύζυγος, εφόσον με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλε στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση της αυξήσεως που προέρχεται από τη δική του συμβολή.
Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο 1/3 της αυξήσεως, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη, μικρότερη ή μηδενική. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από τις αιτίες αυτές.
Βασικό στοιχείο για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα είναι, να αποδειχθεί ότι το ενεργητικό της περιουσίας σας είναι μεγαλύτερο από το παθητικό, κατά το χρόνο του διαζυγίου και ότι στην αύξηση του ενεργητικού συνέβαλε ο άλλος σύζυγος. Αν δηλαδή δεν υπάρχει συμβολή, δεν γεννιέται αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, όσο μεγάλη και εάν είναι η αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου (1400 παρ. 3 ΑΚ).
Στην περίπτωσή σας, μπορείτε να αποδείξετε ότι το ακίνητο αποκτήθηκε με δάνειο, μπορείτε να αποδείξετε ότι εσείς πληρώνετε καθ’όλη τη διάρκεια του δανείου το οφειλόμενο ποσό και μπορείτε να διεκδικήσετε δικαστικώς το σπίτι ή την αξία του. Το γεγονός ότι είστε- προφανώς απ’ότι καταλαβαίνω – αλλοδαπή, δε σημαίνει ότι είστε παράνομη στη χώρα, αφού -φαντάζομαι – έχετε άδεια παραμονής ως σύζυγος Ελληνα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος διαμένει νόμιμα στη χώρα απολαμβάνει των ίδιων δικαιωμάτων με τους Ελληνες πολίτες.
Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος