Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜετά τις βροχές έρχονται τα κουνούπια: Ανησυχία για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών

Μετά τις βροχές έρχονται τα κουνούπια: Ανησυχία για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών

Αυξημένα επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια αναμένονται, λόγω των βροχοπτώσεων του Απριλίου, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα σημειωθεί σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα επίπεδα της βροχής αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο γεγονός και η αναμενόμενη αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια δεν ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν πρόκειται για κουνούπια που ευθύνονται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Εντείνονται οι ψεκασμοί

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, επικεφαλής της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι σύνηθες να καταγράφονται τόσο υψηλά επίπεδα βροχής τον μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, οι ψεκασμοί από εδάφους έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα στα 160.000 στρέμματα που καλύπτουν τα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Περαία, το Αγγελοχώρι, το Καλοχώρι, ο Άγιος Μάμας, οι λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, οι εκβολές του Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη κ.ά.). Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί και με τη βοήθεια drones σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.

«Σε όλη την Περιφέρεια η κατάσταση ελέγχεται επαρκώς καθώς χάρη στην τριετή διάρκεια των προγραμμάτων καταπολέμησης, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση» σχολίασε. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα μπορεί να προκύψει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.

Την 1η Μαΐου, παράλληλα, ξεκινάει η λειτουργία του μοντέλου πρόβλεψης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Μosquito Vision, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς για την καταπολέμηση των κουνουπιών υπενθυμίζουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων από τους πολίτες, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κήπους, ταράτσες ή μπαλκόνια ή γενικότερα σε κατοικημένες περιοχές.

Σε ετοιμότητα και το Υπουργείο Υγείας

Το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, «λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προκαλούν τα κουνούπια στη δημόσια υγεία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή», μετά από την σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων, αποφάσισε:

  • τη χορήγηση άδειας για εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος, στις περιοχές που αναφέρονται
  • τη χορήγηση άδειας για διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων (IRS) σύμφωνα με τα αιτήματα των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και
  • Πελοποννήσου.
  • Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση όλων των όρων, προϋποθέσεων, περιορισμών, αλλά και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και μέτρα ασφαλείας (για το περιβάλλον – χλωρίδα και πανίδα, τον τοπικό πληθυσμό/ κατοίκους και τους χειριστές των εφαρμογών), αλλά και να ισχύουν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
  • Οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται ως συμπληρωματικό μέτρο και εφόσον εγκρίνεται από τις αρχές δημόσιας υγείας των Περιφερειών
  • Η διαχείριση εστιών και οι προνυμφοκτονίες πρέπει να παραμένουν ως το πρωταρχικό εργαλείο για τη διαχείριση των κουνουπιών
  • Οι ULV εφαρμογές θα γίνονται με την χρήση μόνο των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό βιοκτόνων σκευασμάτων υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας.

Τα πιο σημαντικά