Μέσα στο σπίτι που είχε ζήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος

6 Νοεμβρίου, 2017 10:17 ΜΜ
More videos

Στα δωμάτια που κάποτε περνούσε τον χρόνο του ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν πολίτες την Κυριακή, για πρώτη φορά.

Οι πύλες του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Λουκιανού άνοιξαν τις πύλες του για το κοινό. Πρόκειται για τη σημερινή βρετανική πρεσβευτική κατοικία, ενώ εκεί είχε ζήσει για λίγα χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 1928 η Ελενα Σκυλίτση, η δεύτερη σύζυγος του Ελευθέριου Βενιζέλου, γόνος διακεκριμένης οικογένειας εφοπλιστών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την οδό Λουκιανού. Τον σχεδιασμό της κατοικίας ανέλαβε ο Αναστάσιος Μεταξάς, εκφραστής του νεοελληνικού ρυθμού και η όλη κατασκευή στοίχισε 100.000 λίρες, αστρονομικό ποσό για εκείνη την εποχή.

Το κτίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η βρετανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκε το 1932. Οταν πέθανε ο Βενιζέλος, το 1936, η Ελενα Σκυλίτση αποφάσισε να το πουλήσει. Λόγω των ισχυρών δεσμών της με τη Βρετανία έκανε μια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αγόρασε την οικία έναντι 46.000 λιρών Αγγλίας. Ο πρώτος ένοικος ήταν ο Βρετανός πρέσβης Σίντνεϊ Ουότερλο και από τότε 22 Βρετανοί πρέσβεις έχουν μείνει εκεί, στο κτίριο που αρχικά στεγάζονταν και τα γραφεία της πρεσβείας.

Στην κατοικία έχουν μείνει μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και μεγάλες μορφές της βρετανικής πολιτικής, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τα περισσότερα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που υπάρχουν σήμερα εκεί έχουν έρθει από τη Βρετανία – όπως οι γαλάζιες δερμάτινες καρέκλες στη Βιβλιοθήκη Βενιζέλου, τα πορσελάνινα σερβίτσια και τα μαχαιροπίρουνα με τα αρχικά ER (Elizabeth Regina).

Μεταξύ των έργων τέχνης που κοσμούν το κτίριο συγκαταλέγονται:

-Το πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα από τον Τόμας Φίλιπς, ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα του 19ου αιώνα. Ο ίδιος ο Βύρωνας δεν είχε χρήματα για να το αγοράσει και το αγόρασε η πεθερά του, η οποία το κληροδότησε στην εγγονή της. Πέντε γενιές μετά, δημοπρατήθηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της βρετανικής κυβέρνησης.

-Οι ακουαρέλες του Εντουαρντ Λίαρ (1812-1888), που έζησε επί χρόνια στην Κέρκυρα και στην Κρήτη και ζωγράφισε πολλά ελληνικά τοπία (από τον ‘Αθω, τη Νεμέα και τη Φιγαλεία μέχρι την Αγία Λαύρα).

-Η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ανωνύμου Κρητός, του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην αίθουσα χορού. Δωρήθηκε στην πρεσβεία από τον δήμαρχο της Αθήνας, τον Μάρτιο του 1941, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

-Το «Δοχείο Λαδιού» του Τζον Κράξτον (1922-2009). Ο Κράξτον έζησε για πολλά χρόνια στα Χανιά, όπου μάλιστα υπηρέτησε ως Επίτιμος Πρόξενος της Βρετανίας. Το Μουσείο Μπενάκη μάλιστα, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2017 επιλεγμένα έργα του στην έκθεση «Γκίκας – Craxton – Leigh Fermor, Η γοητεία της Ζωής στην Ελλάδα.”

[iefimerida]

Ακολουθήστε μας στο facebook: