Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜέσα στο «Ασημένιο βέλος»: Ταχύτητα και χλιδή στο πρώτο ταξίδι του στην...

Μέσα στο «Ασημένιο βέλος»: Ταχύτητα και χλιδή στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα

Εντυπωσιάζει το «Ασημένιο βέλος» που έκανε σήμερα επίσημη πρεμιέρα σε ελληνικό έδαφος. Η αμαξοστοιχία αναχώρησε σήμερα στις 9.05 π.μ. από την αποβάθρα 1 του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Κατερίνη, για την πρώτη του δοκιμαστική διαδρομή.

Το «Ασημένιο βέλος» είναι το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική «Ferrovie dello Stato» (FS), για να πραγματοποιεί μελλοντικά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

velos

Το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτός από γρήγορο, θα είναι και άνετο, καθώς το Frecciargento (ασημένιο βέλος) έχει όλα τα… κομφόρ για τους επιβάτες, όπως κλιματισμό, τραπεζάκια ανά κάθισμα, οθόνες LCD για την παρακολούθηση μηνυμάτων και ψυχαγωγικού προγράμματος, μπαρ κ.α.

velos7 1velos6 1

Το συγκεκριμένο τρένο που επιλέχθηκε από την Ferrovie μπορεί να διανύει αποστάσεις με μεγάλες ταχύτητες ως και 200 χιλιόμετρα. Από το 2019, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στη γραμμή, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να «κατεβάσει» τη ναυαρχίδα των τρένων της, το «κόκκινο βέλος» και στην Ελλάδα, γεγονός που θα σημάνει την κάλυψη της απόστασης από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη σε 2 ώρες και 30 λεπτά με ταχύτητες ως και 300 χιλιόμετρα την ώρα.velos9

trainose3

Ασημένιο βέλος: Οι λεπτομέρειες του πρώτου ταξιδιού

Το σημερινό δρομολόγιο του «Ασημένιου Βέλους» πραγματοποιήθηκε, ύστερα από μια σειρά δοκιμαστικών δρομολογίων. Το τρένο ανέπτυξε μια μέγιστη ταχύτητα στο τμήμα Κατερίνη – Πλατύ, η οποία ήταν 200 χλμ/ την ώρα. Τα εννέα βαγόνια του «Ασημένιου Βέλους» θα διαγράψουν μόνιμη πορεία επί ελληνικού εδάφους όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λιανοκλαδίου-Δομοκού, μήκους 52 χιλιομέτρων, εξέλιξη που αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο πρώτο ταξίδι του «Ασημένιου Βέλους», μέχρι την Κατερίνη, επιβιβάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο Ιταλός πρέσβης Λουίτζι Μάρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, στελέχη του μητρικού ομίλου FS Italiane.

Πότε θα παραδοθεί το τελευταίο σκέλος της σιδηροδρομικής γραμμής

«Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή για λόγους ουσίας, αλλά και για λόγους συμβολισμού, γιατί για την κυβέρνησή μας, πρόταγμα είναι ο άνθρωπος» τόνισε σε δηλώσεις του λίγο πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του το «Ασημένιο βέλος» ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Είναι γεγονός –είπε ο κ. Μαυραγάνης– ότι αυτό το νέο τρένο δείχνει προς τα πού θα κινηθεί ουσιαστικά η εξέλιξη του σιδηροδρόμου μαζί με τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία περίοδο των δύο ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος του χρόνου περίπου θα παραδοθεί και το τελευταίο σκέλος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε πλήρη ηλεκτροδότηση, ούτως ώστε να υπάρχει η ευχέρεια οι πολίτες να κάνουν το (σιδηροδρομικό) ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες.

Είναι το πρώτο βήμα -τόνισε ο κ. Μαυραγάνης- και αφορά τις επιβατικές, αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές. Και είναι το πρώτο βήμα, διότι, όπως εξήγησε, συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να συνδέσουμε το σιδηρόδρομο και με τα λιμάνια, τα κρίσιμα λιμάνια και με τα logistics centers όπου χωροθετούμε σε όλη την Ελλάδα σε στρατηγικό και τοπικό επίπεδο, ώστε όλο αυτό το μεγάλο πλέγμα των μεταφορών να συνεχίσει να αποτελεί τον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Το 2017 οι μεταφορές είχαν 18% ανάπτυξη, πάνω από τον τουρισμό και έτσι θα συνεχίσουν οι μεταφορές για τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Μπαίνουμε σε νέα εποχή»

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, υπογράμμισε πως «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία βελτιώνει τις υπηρεσίες της, γίνεται πιο ανταγωνιστική και πιστεύω ότι αυτή η νέα εποχή θα βοηθήσει όχι μόνο την ανάπτυξη των μεταφορών, αλλά και στην ανάπτυξη της ίδιας της οικονομίας».

Φωτογραφίες από ThessNews, Eurokinissi

Τα πιο σημαντικά