Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΜενδώνη σε Μπόρις Τζόνσον: «Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως»

Μενδώνη σε Μπόρις Τζόνσον: «Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως»

Η απάντηση στον Βρετανό Πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Απαντώντας στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέφερε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν στην Ελλάδα, η κ. Μενδώνη πως «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως».

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως «από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο».

Αναλυτικά:

«Σε απάντηση των δηλώσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Boris Johnson σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Τα Νέα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».



Τα πιο σημαντικά