Τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν αναφορές για μεροκάματα που φτάνουν έως και τα 90 ή 100 ευρώ στο μάζεμα της ελιάς.
Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει εντύπωση, αλλά και αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, καθώς τα ποσά φαίνονται υπερβολικά υψηλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Κρήτη, έχουν εμφανιστεί αγγελίες όπου εργάτες ζητούν 90 έως 100 ευρώ την ημέρα για το μάζεμα της ελιάς. Κάποιοι παραγωγοί παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν τέτοια ποσά για να μη χάσουν τη σοδειά τους, ειδικά όταν υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών.
Παράλληλα, οργανώσεις παραγωγών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, προτείνοντας πλαφόν στα 45 ευρώ ώστε να μην εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής. Σε αρκετές περιοχές, το μέσο μεροκάματο παραμένει πιο κοντά στα 50-60 ευρώ, ανάλογα με την εμπειρία του εργάτη και τις συνθήκες εργασίας.
Η έλλειψη εργατών είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο των αμοιβών. Πολλοί ξένοι εργάτες που παλαιότερα συμμετείχαν στη συγκομιδή έχουν επιστρέψει στις χώρες τους ή εργάζονται πλέον σε άλλους τομείς, αφήνοντας τα ελληνικά χωράφια χωρίς επαρκές προσωπικό.
Επιπλέον, η ακρίβεια στα καύσιμα, τη μετακίνηση και τη διαμονή αυξάνει τις απαιτήσεις των εργατών. Πολλοί ζητούν υψηλότερο ποσό για να καλύψουν τα έξοδά τους, ειδικά όταν χρειάζεται να ταξιδεύουν καθημερινά σε απομακρυσμένους ελαιώνες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μεροκάματο ανεβαίνει όταν ο εργάτης χρησιμοποιεί μηχανήματα ή ειδικά εργαλεία που απαιτούν εμπειρία και περισσότερη κόπωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αμοιβές φτάνουν πιο κοντά στα 80 ευρώ ή και παραπάνω.
Πολλοί ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις υπερβολικές απαιτήσεις, υποστηρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια του λογικού. Όπως αναφέρουν, όταν ο εργάτης ζητά 90 ευρώ την ημέρα, η συγκομιδή συχνά καθίσταται ασύμφορη, ειδικά για όσους διαθέτουν μικρές εκτάσεις.
Μερικοί παραγωγοί προτιμούν να καθυστερούν ή να περιορίζουν τη συγκομιδή, ελπίζοντας σε μείωση των τιμών, ενώ άλλοι στρέφονται σε μηχανικά μέσα ή προσπαθούν να οργανώσουν οικογενειακά συνεργεία για να μειώσουν τα έξοδα.
Παρότι τα ποσά των 90-100 ευρώ αναφέρονται συχνά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι για τον γενικό κανόνα. Οι τιμές αυτές συνήθως αφορούν εργολάβους ή συνεργεία που αναλαμβάνουν ολόκληρη τη διαδικασία, μαζί με τα έξοδα μεταφοράς και εξοπλισμού.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το πραγματικό μεροκάματο κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 ευρώ, με τις πιο υψηλές τιμές να εμφανίζονται μόνο σε περιοχές με μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού ή σε περιόδους πίεσης λόγω καιρού.
Η φετινή χρονιά δείχνει πως το μάζεμα της ελιάς έχει μετατραπεί σε δύσκολη εξίσωση για παραγωγούς και εργάτες. Από τη μία, οι εργάτες διεκδικούν δίκαιες αμοιβές εν μέσω ακρίβειας. Από την άλλη, οι παραγωγοί αγωνίζονται να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της παραγωγής τους χωρίς να μπουν “μέσα”.
Το σίγουρο είναι ότι, όσο η έλλειψη εργατικών χεριών συνεχίζεται, τα υψηλά μεροκάματα —έστω και ως εξαίρεση— θα παραμείνουν κομμάτι της νέας πραγματικότητας της ελληνικής υπαίθρου.