Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
επικαιρότηταΜε «λουκέτο» σε Facebook και Instagram απειλεί την Ευρώπη ο Ζάκερμπεργκ, τι...

Με «λουκέτο» σε Facebook και Instagram απειλεί την Ευρώπη ο Ζάκερμπεργκ, τι έχει συμβεί

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σαββατοκύριακο η είδηση πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σκέφτεται να βάλει λουκέτο στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

Το θέμα που προκύπτει για τη Meta (η νέα ονομασία και η μητρική εταιρία του Facebook) είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε Αμερικανικούς διακομιστές.

Όπως σημείωσε ο ιδρυτής της διάσημης πλατφόρμας στην ετήσια έκθεσή του, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη εάν η Meta δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες που ίσχυαν για τη μεταφορά δεδομένων επανεξετάζονται λόγω παραβιάσεων. Η ασπίδα προστασίας δεδομένων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020. Πλέον ΗΠΑ και ΕΕ ψάχνουν κοινό πλαίσιο για νέα συνθήκη που θα επιτρέπει στη Meta να επεξεργάζεται με ασφάλεια τα δεδομένα των χρηστών.

Κατρακυλά η μετοχή

Tα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που το Facebook βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση». Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Εκτός από την πτώση του αριθμού των ημερήσιων χρηστών, οι μετοχές της μητρικής Meta Platforms υπέστησαν θεαματική υποχώρηση περίπου κατά 25% την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μειώνοντας κατά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια την χρηματιστηριακή αξία της, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χειρότερες των αναμενομένων προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, έγινε πλέον ορατό το κόστος ανάπτυξης του metaverse, του νέου μεγάλου οράματος της εταιρείας που θα αποτελέσει την επόμενη «επαυξημένη» γενιά του Ίντερνετ, όπου οι χρήστες θα μοιράζονται εικονικούς κόσμους. Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το BBC και τους «New York Times», τα κέρδη της Meta μειώθηκαν κατά 8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα 10,3 δισ. δολ., σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την Apple κατηγορεί ο Ζάκερμπεργκ για την κατρακύλα των μετοχών του Facebook

Η ανακοίνωση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Facebook είδε μείωση του αριθμού των ενεργών χρηστών του και η συνεπακόλουθη πτώση κατά περίπου 20% της αξίας των μετοχών της Metα, της μητρικής εταιρείας της πλατφόρμας, εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στην βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά και τη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Ο συνιδρυτής του Facebook και αφεντικό της Metα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται σε λίγες ώρες κατά περίπου 30 δισ. δολάρια εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της εταιρείας. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να δηλώσει ότι το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι ότι οι χρήστες και κυρίως εκείνοι των νεότερων ηλικιών έχουν αρχίσει να στρέφονται σε άλλες πλατφόρμες όπως το Tik Tok.

Όμως ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στις διαδικτυακές επικοινωνίες και ενημέρωση και δημιούργησε μέσω του Facebook νέες κοινωνικές τάσεις, αλλά και νέους τρόπους επιχειρείν υποδεικνύει τώρα ως βασική αιτία του μίνι κραχ που υπέστη η εταιρεία του και η περιουσία του το λογισμικό των iPhones.

Η Apple προσέθεσε στο λογισμικό των κινητών τηλεφώνων μια επιλογή που επιτρέπει στους κατόχους των συσκευών να απενεργοποιούν τα προγράμματα παρακολούθησης που διαθέτουν οι περισσότερες εφαρμογές. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων παρακολούθησης για δημιουργία εμπορικών προφίλ των κατόχων των κινητών τηλεφώνων και την αποστολή σε αυτούς στοχευμένων διαφημίσεων. Μεγάλο ποσοστό των κατόχων iPhone κάνουν χρήση αυτής της επιλογής.

Ως γνωστόν το Facebook στηρίζει την ύπαρξη του αποκλειστικά στα διαφημιστικά έσοδα και όταν έγινε γνωστό ότι η Apple θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση είχε αντιδράσει έντονα θεωρώντας ότι η Apple δεν ήθελε να προστατέψει τους πελάτες της αλλά να φέρει πλήγμα σε διάφορες εταιρείες που τις θεωρεί ανταγωνιστικές όπως η Metα.

Όπως φαίνεται η κίνηση αυτή πέτυχε τον στόχο της όσον αφορά τουλάχιστον το Facebook αφού άλλες πλατφόρμες και γενικότερα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Internet δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν προς το παρόν τουλάχιστον αντίστοιχα προβλήματα. Μάλιστα η εταιρεία στην οποία ανήκει η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat ανακοίνωσε ότι όχι μόνο ξεπέρασε τα αρχικά προβλήματα από την επίμαχη επιλογή στα iPhone αλλά ανέκαμψε με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να εκτοξευτεί σε ποσοστό 50%.

«Πιστεύουμε ότι το λογισμικό των iPhones θα έχει αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείας μας το 2022» δήλωσε ο Ντέιβ Γουέχνερ, οικονομικός επικεφαλής της Metα μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα πιο σημαντικά