Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΜε απόφαση Πούτιν σε ρούβλια θα πληρώνουν το φυσικό αέριο οι «μη...

Με απόφαση Πούτιν σε ρούβλια θα πληρώνουν το φυσικό αέριο οι «μη φιλικές χώρες»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου πήρε «φωτιά» η τιμή της μεγαβατώρας!

Αιφνιδίασε τη Δύση η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τζο Μπάιντεν.

Έτσι οι «μη φιλικές χώρες», δηλαδή όλες οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο. Με αυτή την απόφαση ο Πούτιν στηρίζει το εθνικό του νόμισμα, το οποίο έχει δεχτεί σοβαρές πιέσεις και έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Πούτιν το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 5,5% έναντι του δολαρίου, με τον Ρώσο Πρόεδρο να δίνει προθεσμία μιας βδομάδας στη ρωσική κεντρική τράπεζα, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τη μετάβαση των πληρωμών με συνάλλαγμα σε ρούβλι.

Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή η ρευστότητα στην αγορά σε ρούβλι είναι αμφίβολο αν επαρκεί για την πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου. Οπότε υπάρχει ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να τυπώσει ρούβλια για να τα πουλήσει στις χώρες που αγοράζουν το φυσικό της αέριο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου πήρε «φωτιά» η τιμή της μεγαβατώρας!
Δεν πρόλαβε να κάνει την ανακοίνωση ο Ρώσος Πρόεδρος και εκτινάχτηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά 23% ανέβηκε η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου (112 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ενώ ίδια ήταν η αντίδραση και στο βρετανικό συμβόλαιο που αυξήθηκε κατά 18%.

Το θέμα που προέκυψε θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου και θα εξεταστεί αν η απόφαση της Μόσχας μπορεί να «ακυρώσει» τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει νομοθεσία ώστε οι χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου 80% φέτος και τουλάχιστον στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο από το 2023.

Τα πιο σημαντικά