Ματίνα Παγώνη: «Εγώ δεν θα κάνω self test αλλά rapid – Θα αποφύγω το τραπέζι με συγγενείς»

22 Δεκεμβρίου, 202111:46 ΜΜ

Το παράδειγμα στους πολίτες ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην χώρα μας προσπάθησε να δώσει, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Αναφερόμενη στην τελική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαθέσει δύο self-test δωρεάν προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να αυτοελεγχθεί εφόσον το επιλέξει πριν πάει σε ένα χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, η κα Παγώνη είπε ότι αφενός είναι γνωστό ότι «δεν είναι 100% καλυμμένος», αλλά σε επίπεδο μεγάλων ομάδων πληθυσμού «είναι μεγάλη βοήθεια για να δούμε αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, να γίνει γρήγορα η ιχνηλάτηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια όπως είπε σε άλλο σημείο δεν θα κάνει self test αλλά rapid test και θα προσπαθήσει να αποφύγει το τραπέζι σε συγγενείς.

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τεστ, όταν αυτές τις ημέρες συναντηθούν για φαγητό δύο οικογένειες … εμβολιασμένοι, βέβαια, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιποι ότι εδώ που φτάσαμε, μετά τις γιορτές θα υπάρχει έξαρση της Όμικρον και στην Ελλάδα … Δεν χρειάζεται να μας πει άλλος ότι πρέπει να κάνουμε τεστ για να συναντήσουμε συγγενείς μας, μόνοι μας πρέπει να πάμε να το κάνουμε … Μπορεί να είναι απλά τα συμπτώματα της Όμικρον, αλλά είναι πολύ μεταδοτική. Είναι πυροτέχνημα που σκορπάει, δεν μπορείς να καταλάβεις από πού και πώς έρχεται. Στην χώρα μας ακόμα δεν έχει έρθει, εμείς με τη Δέλτα παλεύουμε. Η Αττική χτες είχε πάρα πολλά κρούσματα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχει μετακινηθεί και πολύς κόσμος, με την λογική “Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό” … ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει τις προσωπικές του ευθύνες», τόνισε η ίδια.

Επανέλαβε επίσης ότι «η μάσκα σώζει ζωές, καλύπτει πάνω από 70%, είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα. Είναι απαραίτητη … να την κάνει υποχρεωτική ο καθένας για τον εαυτό του, μην περιμένει να βγαίνουμε εμείς στις τηλεοράσεις. Βαρέθηκε ο κόσμος, η λέξη “μέτρα” όποιος την ακούει πλέον “ηλεκτρίζεται”, το βλέπουμε στο νοσοκομείο και με τους ασθενείς και με τους συγγενείς. Δεν χρειάζεται να τη λέμε, όπως και τη λέξη “υποχρεωτικότητα”. Ο καθένας πλέον ξέρει, μετά από δύο χρόνια, τι πρέπει να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί».

Αυτή τη στιγμή, είπε η κα Παγώνη, τα κρούσματα της Όμικρον είναι ελάχιστα και μπορούμε να τα ελέγξουμε με περιορισμό της κινητικότητας (με αυστηρά περιοριστικά μέτρα) και μείωση της μεταδοτικότητας (με μέτρα ατομικής προστασίας και τεστ), αν γίνουν αυτά δεν θα φέρει η Όμικρον πολλά κρούσματα, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. «Δεν είναι θέμα γιορτών, πρέπει και μετά να είμαστε προσεκτικοί», όπως υπογράμμισε.

«Η τρίτη δόση είναι αυτή που βοηθάει, ειδικά τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που με τα πρώτα στοιχεία από το εξωτερικό, καλύπτουν την Όμικρον. Σε τι ποσοστό, θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία τις επόμενες ημέρες», είπε η ίδια σε άλλο σημείο.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News