Ο Γιώργος Καΐρης, που έχασε την σύζυγό του στη φονική φωτιά στο Μάτι, μιλώντας στο “Πρόσωπο με Πρόσωπο” έκανε λόγο για μια δίκη παρωδία, που έχει φτάσει πλέον τα 5 έτη.
«Εγώ θέλω αρχικά να ρωτήσω δύο πράγματα. Αναφέρθηκαν οι καλεσμένοι σας για δικαιώματα κατηγορουμένων. Εμείς, τι δικαιώματα έχουμε; Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε ότι αναφερόμαστε σε μια κοινωνία που οι πολίτες έχουν άποψη για ποινικό λαϊκισμό. Και το αφήνω μέχρι εκεί. Ας το σκεφτούν οι ίδιοι. Σε ότι αφορά στο δικό μας το κομμάτι, δυστυχώς είναι έτσι όπως το είπατε κ. Χατζηνικολάου. 4,5 χρόνια. 23 Ιουλίου του 2023 θα κλείσουμε 5 χρόνια κι ακόμη είμαστε σε μια δίκη, που, επιτρέψτε μου εγώ την αποκαλώ παρωδία κι είμαστε ακόμα στην αρχή», είπε αρχικά.
Ερωτηθείς για ποιον λόγο χαρακτήρισε αυτή τη δίκη «παρωδία», απάντησε: «Δεν είμαι νομικός. Κοντεύω να γίνω νομικός. Έχω μπει σε μια διαδικασία και διαβάζω βουλεύματα, αποφάσεις, προσπαθώ να καταλάβω το κάθε τι. Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τη δίκη και προσπαθώ να καταλάβω πώς εξελίσσεται. Όταν λοιπόν, θα έπρεπε εξ’ αρχής αυτή η δίκη που έχει 104 νεκρούς plus, 60 βαριά εγκαυματίες, 15 ανήλικα παιδιά έχουν πεθάνει… Ο μικρότερος εγκαυματίας ήταν 5,5 ετών και τώρα είναι 10 ετών με 45% εγκαύματα στο σώμα του και αυτή την στιγμή δικάζουμε μία υπόθεση για πλημμέλημα. Όταν, τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα είναι κακουργηματικά. Είναι θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο. Ας μάθουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η αλήθεια κάποια στιγμή πρέπει να βγει. Σε αυτό που είπατε πριν, όσον αφορά σε ποια θέση βρισκόμαστε στην απόδοση δικαιοσύνης αν δεν κάνω λάθος η Ελλάδα το 2021 είχε καταδικαστεί ότι αργεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι. Ποιο είναι το κριτήριο για να λεγόμαστε Ευρωπαίοι; Όπου μας συμφέρει;» τόνισε.
«Άκουσα τον κύριο Χούπα πριν και του εκφράζω τα θερμά του συλλυπητήρια. Κι εμάς η σκέψη μας αυτή είναι. Περιμένουμε πώς και πώς να τελειώσει αυτό το δικαστήριο για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το οποίο λοιπόν θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει όταν εδώ θα εκδικαζόταν μία δίκαιη δίκη. Το κακό που υπάρχει με τις πολιτικές ηγεσίες, είναι ότι δεν ακούνε. Δεν έχουν το σθένος, δεν έχουν το θάρρος, μέσα από όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, από το 2007 και μετά από την φωτιά της Ηλείας… Ποιος απ’ όλους αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες βρέθηκε να κάτσει να συνομιλήσει με συγγενείς θανόντων και με εγκαυματίες και να ακούσει την πραγματικότητα; Γιατί, εμείς ήμασταν εδώ. Το ζήσαμε. Ξέρουμε το τι έχει γίνει. Ούτε κρυβόμαστε πίσω από λέξεις. Ούτε από τεχνικά ζητήματα. Δικάζεται η δικιά μας η δίκη και αυτή την στιγμή είμαστε καθαρά σε ένα τεχνικό κομμάτι. Και ξέρετε κάτι; Εγώ προκαλώ τους συγγενείς από τα Τέμπη να έρθουν να παρακολουθήσουν αυτή τη δίκη, γιατί έτσι θα εξελιχθεί και η δικιά τους. Δεν γίνεται να φορτώνουμε τις ευθύνες σε έναν άνθρωπο. Υπάρχει μια ιεραρχία», κατέληξε ο κ. Καϊρής.
Τσιάρας: Με δική μου απόφαση έγινε αλλαγή αίθουσας
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και εκείνη της φωτιάς στο Μάτι γίνονται στην ίδια αίθουσα.
«Με δική μου απόφαση η δίκη για το Μάτι μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Γι’ αυτό τον λόγο κατασκευάζουμε νέο πρωτοδικείο στην Αθήνα και νέα εισαγγελία πρωτοδικών 50.000 τετραγωνικά μέτρα ακριβώς πάνω από τον Άρειο Πάγο και το Εφετείο».
Δείτε όλη την εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο»:
ΠΗΓΗ: enikos.gr