Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΜαθητής από το Μαρούσι τίναξε τις βαθμολογίες στο αέρα και έπιασε 19.820...

Μαθητής από το Μαρούσι τίναξε τις βαθμολογίες στο αέρα και έπιασε 19.820 μόρια

Τους αριστούχους τους θεωρούμε συνήθως «παιδιά-θαύματα», χωρίς κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα, σαν «ρομποτάκια» που είναι προγραμματισμένα να διαβάζουν. Δεν είναι καθόλου έτσι!

Ζωντανό παράδειγμα, ο Άγγελος Νικομάνης. Ο Άγγελος κατάφερε να συγκεντρώσει 19.820 μόρια στο 2ο πεδίο (των θετικών και τεχνολογικών επιστημών), γράφοντας τρία 20άρια και 19,1 στην έκθεση. Τελείωσε το Λύκειο Αναβρύτων στο Μαρούσι, όπου και κατοικεί.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Άγγελο, προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για την καθημερινότητα ενός αριστούχου, για το πώς τα κατάφερε και, φυσικά, για τα μελλοντικά του σχέδια.

Πρώτο, κυριότερο και θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων και τον φόβο των μικρότερων που «είναι οι επόμενοι»: πόσες ώρες διάβαζε: «Δεν θα πω ψέματα, διάβαζα αρκετές ώρες την ημέρα. Κι επειδή μιλάμε για μαθήματα, όπως τα μαθηματικά και η φυσική, που θέλουν πολλή εξάσκηση και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι τα ξέρει όλα. Χρειάζεται συνεχώς φρεσκάρισμα των γνώσεων. Ήταν περίπου 4-5 ώρες την ημέρα, χωρίς τις ώρες που ήμουν στο σχολείο ή το φροντιστήριο».

5c4586bb7251d93eb9fc9484a0eb598d
star

Στη συνέχεια, η «συνταγή της επιτυχίας»: διαβάζω έστω και λίγο κάθε μέρα, διατηρώντας την επαφή μου με τα μαθήματα ή «φυτουκλιάζω» και διαβάζω ασταμάτητα τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να γράψω καλά; Ο Άγγελος είναι κάθετος. «Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα, όχι απαραίτητα πολύ. Αυτό που ακούω για κάποιους, ότι διάβαζαν οκτάωρα, στα όρια της εξάντλησης, δεν γίνεται, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο εγκέφαλος. Το σημαντικό είναι να γίνεται συστηματικό διάβασμα. Σε καμία περίπτωση το καθημερινό διάβασμα δεν είναι λίγο, αλλά δεν πρέπει να είναι και υπερβολικό!».

2fd9aa8c75fdef345330a5488edebbba

facebook

Οι μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες κάθε χρόνο, κοιτάζουν με δέος τους μεγαλύτερούς τους που τα κατάφεραν, ειδικά αν είναι αριστούχοι, όπως ο Άγγελος. Ποια είναι η συμβουλή του, λοιπόν, προς τις νέες γενιές, που ακολουθούν; «Το πρώτο είναι να μην αφήσουν κενά. Το δεύτερο, να διαβάζουν όλες τις μέρες, όσο μπορούν, όσο έχουν χρόνο. Αλλά να πηγαίνουν και μια βόλτα με τους φίλους τους μια στο τόσο, φυσικά. Δεν νοείται να μην υπάρχει χρόνος ξεκούρασης και χαλάρωσης με οικογένεια και φίλους».

«Ίσως ακουστεί κλισέ αυτό που θα πω, ειδικά για το μάθημα των Μαθηματικών, που βγήκαν και το είπαν όλοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ειδικά από την Α’ Λυκείου. Η προετοιμασία, όμως, ξεκινά από τη Β’ Λυκείου και οι καθηγητές καταλαβαίνουν πότε υπάρχει κάποιο κενό. Έτσι, δεν είναι τόσο τραγικό να υπάρχουν κάποια κενά στην αρχή, μπορούν οι καθηγητές να τα καλύψουν» εξηγεί ο Άγγελος, αναφορικά με τη φράση που κάθε γονιός που σέβεται τον εαυτό του έχει πει, τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή του: «μην αφήνεις κενά».

287482bdf2cc2afd0c6ee133ebac2064

Από το άγχος, την πίεση και τα ξενύχτα, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αποπροσανατολιστείς και να μη θες να συνεχίσεις άλλο; «Φυσικά και υπήρχαν στιγμές που ήθελα να τα παρατήσω! Ειδικά το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπήρχαν πολύ δύσκολες περίοδοι που αισθανόμουν ότι είχα μείνει πίσω, ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω εκείνη τη χρονική στιγμή. Εννοείται ότι δεν ήταν ομαλή η διαδρομή» εξομολογείται ο Άγγελος. Πίστη στον εαυτό του, όμως, και μια βαθιά, εσωτερική, ανεξήγητη δύναμη, τον ώθησαν να προχωρήσει δυναμικά.

Ο μαθητής –προσεχώς φοιτητής, για ακρίβεια – αγαπάει την κιθάρα. «Κάποιες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το γυμναστήριο, για παράδειγμα, αναγκάστηκα να τα κόψω υποχρεωτικά, για έχω χρόνο να διαβάζω φέτος. Ήταν, όμως, πολύ σημαντικό να ξεκλέβω ένα μισάωρο την ημέρα για να παίξω κιθάρα, να ξελαμπικάρω». Κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να θυμούνται:όσο διάβασμα κι αν έχετε, να θυμάστε να ξεκλέβετε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Έστω αυτό το μισάωρο που αναφέρεται παραπάνω.

b1aeaf71a44102117088374886b97a32

facebook

Ο Άγγελος σκέφτεται να δηλώσει το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ ή το τμήμα Ναυπηγών του ΕΜΠ.«Με ενδιέφερε πάρα πολύ η Φυσική τα τελευταία χρόνια, που ασχολήθηκα πιο εντατικά. Ήθελα ανέκαθεν να δηλώσω το Φυσικό. Τώρα, έχω αρχίσει να αλλάζω τρόπο σκέψης, γιατί θέλω να προσπαθήσω να βρω δουλειά στην Ελλάδα, που έχει καλή απορρόφηση, σκέφτομαι και τη σχολή Ναυπηγών στο Πολυτεχνείο».

Να ευχηθούμε και εις ανώτερα και καλή σταδιοδρομία!

[star]Τα πιο σημαντικά