Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΗ Μασσαλία του νότου: Ο ανερχόμενος παράδεισος στην Πελοπόννησο που πρέπει να...

Η Μασσαλία του νότου: Ο ανερχόμενος παράδεισος στην Πελοπόννησο που πρέπει να ανακαλύψετε

Τα διεθνή μέσα έχουν τρελαθεί με την πόλη αυτή, που ονομάζουν Μασσαλία του νότου.

Με το ταξίδι για εκεί να διαρκεί μόλις 2,5 ώρες, η Καλαμάτα και γενικότερα η Μεσσηνία, μπαίνει δυναμικά στην ταξιδιωτική μας ατζέντα, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά τα κρυμμένα χαρτιά της.

Η πρόσβαση στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (239 χλμ. τη χωρίζουν από την Αθήνα) πλέον γίνεται μέσα σε 2,5 ώρες, το πολύ. Αυτό το πλεονεκτικό ατού σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Πελοποννήσου, είναι σίγουρο ότι θα την αναδείξει στον επόμενο (ήδη η Μεσσηνία γενικότερα ακούγεται εδώ και τρία περίπου χρόνια με το opening του Costa Navarino) must προορισμό για το καλοκαίρι, και όχι μόνο.

Συνδυάζοντας μοναδικά και σε πολύ κοντινές αποστάσεις, τη θάλασσα με το βουνό, την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή, τη διασκέδαση με το καλό φαγητό, διαθέτει όλο το πακέτο, ικανοποιώντας γούστα και προτιμήσεις όλων όσοι την επισκέπτονται, δίχως να αφήνει κάποιον παραπονεμένο. Χτισμένη στις παρυφές του Ταϋγέτου και μέσα στην αγκαλιά του μεσσηνιακού κόλπου, δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας εντυπωσιάζει συνεχώς με την ανοδική πορεία που σημειώνει σε όλους τους τομείς.

f866d6781179b476fcf0a70c1c50d0d6

fb5c220a30658efc95a7c3c10647410c

Οι περισσότεροι ξεκινούν τη γνωριμία τους με τη «Μασσαλία του νότου» από την παραλιακή Ναυαρίνου. Εμείς, ωστόσο, δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Δίνουμε ραντεβού, λοιπόν, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, έξω από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Χτισμένη τον 12ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο (αναστηλώθηκε το 1986 μετά από καταστροφές που υπέστη από δυνατούς σεισμούς), είναι ο τόπος όπου ευλογήθηκε η ελληνική σημαία κατά την Επανάσταση ενάντια στους Τούρκους, αλλά και η εκκλησία όπου τελέστηκε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο, πλέον, έδαφος μετά από 400 χρόνια τούρκικης σκλαβιάς.

dd1fd06835c6a4cd52a0877f0aab7184

Μάλιστα, η πλατεία ακριβώς απέναντι ονομάζεται «23ης Μαρτίου» από την ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης από τον τούρκικο ζυγό. Πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι το καλοκαίρι η ζωή και η κινητικότητα εδώ είναι πολύ… χαλαρή! Το χειμώνα, όμως, σφύζει από κόσμο και δραστηριότητα όλη μέρα και όλη νύχτα.

Από εδώ, λοιπόν (η περιοχή είναι γνωστή και ως «Παπλωματάδικα»), ξεκινάει ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα γραφικά σοκάκια (με τα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτήρια, ανάμεσά τους το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο) που μας οδηγούν στη μονή Καλογραιών, το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος και το Κάστρο. Χτισμένο από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο, στέκει ακοίμητος φρουρός της Καλαμάτας, επιβλέποντάς την από ψηλά από το 1208. Η πανοραμική θέα της πόλης που απολαμβάνουμε από εδώ δεν μας αφήνει περιθώρια από το να κατηφορίσουμε και να «χαθούμε» στα σωθικά της σύγχρονης πόλης.

cac6e806cf97e28aeff8d1dd35273e1c

e7e625a829aa175965f41d93833fbe20

Σε ρυθμούς σύγχρονης πόλης μπαίνουμε ήδη από τη βόλτα μας στην Αριστομένους, που είναι στην ουσία συνδετικός κρίκος του ιστορικού κέντρου με τη νέα πόλη της Καλαμάτας. Ο τεράστιος πεζόδρομος με τα εμπορικά καταστήματα, το επιβλητικό κτήριο του δημαρχείου και το all time classic ξενοδοχείο Rex μας οδηγούν στην ανανεωμένη και επίσης γιγάντια πλατεία του Βασ. Γεωργίου. Γεμάτη από all day & night spots, αποτελεί ιδανικό σημείο για coffee ή lunch break κατά τη διάρκεια της ημέρας.

52de35a7ddb30b6127e2f360834a791c

Σημειώστε ότι το βράδυ εδώ η ζωή πέφτει (μόνο το καλοκαίρι), καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λίγο πιο κάτω, ο κάθετος σε αυτή πεζόδρομος της Ιατροπούλου, εδώ και τρία χρόνια περίπου επίσης αποτελεί σημείο συνάντησης για τη νεολαία της πόλης. Γεμάτος με μοντέρνα ποδήλατα (σε σχέδια που ακολουθούν πάντα την τελευταία λέξη της ποδηλατικής μόδας) και προσεγμένα cafes, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια, κάθε χρόνο ανανεώνεται συνεχώς αποκτώντας όλο και περισσότερα «μέλη» στην ομάδα του.

Προχωρώντας με δυτική κατεύθυνση, συναντάμε το φημισμένο Πάρκο Ο.Σ.Ε., το μοναδικό σιδηροδρομικό πάρκο σε όλη την Ελλάδα. Η επίσημη ονομασία του είναι «Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας» και απλώνεται σε μια έκταση 54 στρεμ., όπου συναντάμε το υπαίθριο μουσείο με 7 ατμομηχανές, μια ντιζελάμαξα, ένα χειροκίνητο γερανό του 1890, τρία επιβατηγά βαγόνια Α θέσης, πέντε Α-ΑΒ θέσης, 8 φορτάμαξες διαφόρων τύπων κ.ά.

Γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, την ώρα που το καταπράσινο περιβάλλον ολόγυρα γεμίζει το μάτι με όμορφες εικόνες.

1d697544c619d5d55082ab98125e8615

Ανεβαίνουμε σε ένα ποδήλατο και γνωρίζουμε κάθε πτυχή της παραλιακής της Καλαμάτας από το δυτικό μέχρι το ανατολικό τμήμα της.Διανύοντας μια απόσταση περίπου 3,5 χλμ., τα έχουμε δει όλα. Ξεκινάμε από τη μαρίνα με τα πολυτελή ιστιοπλοϊκά και τα απαστράπτοντα yachts. Η περιοχή μάλιστα διαθέτει εκλεπτυσμένες επιλογές σε φαγητό, που ικανοποιούν γευστικά, και με το παραπάνω, τις προσδοκίες μας.

Με ανατολική κατεύθυνση, περνάμε από την Πλατεία Τελωνείου με το κτηριακό σύμπλεγμα Τελωνείο-Λιμεναρχείο, σε εκλεκτικιστικό τύπο και σχήμα «Π», με νεοκλασικά στοιχεία στους ορόφους. Όσο κάνουμε πετάλι και προχωράμε, προσεγγίζουμε το πιο lifestyle κομμάτι της Ναυαρίνου –έτσι ονομάζεται η παραλιακή λεωφόρος της πόλης, με τα τεράστια πεζοδρόμια και τον ποδηλατόδρομο καθ’ όλο το μήκος της.

bfc2ae659440872424e3d258c8fb87d6

Γεμάτη με μεζεδοπωλεία, cafes, μπαράκια και beach bars, συγκεντρώνει όλη τη ζωή και τον κόσμο που επισκέπτεται την πόλη κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, ούτε και από εδώ λείπουν τα φημισμένα νεοκλασικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας (κάποια από αυτά μάλιστα έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα cafes), απομεινάρια μιας άλλης εποχής, τότε που κατά τον 20ό αι. το λιμάνι της Καλαμάτας ήταν έβριθε από εμπόρους. Λοιπόν, το εντυπωσιακό με την Καλαμάτα είναι το εξής: μέσα στο κέντρο της πόλης μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στην παραλία, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά, παρέα με τους αμετανόητους θαμώνες των beach bars που εντοπίζονται εδώ και μάλιστα με ξαπλώστρες και ομπρέλες εντελώς δωρεάν (αυτό ισχύει για όλα τα beach bars της πόλης!).

Το βράδυ θα επιστρέφεις στα ίδια μέρη, με τους ίδιους «συνήθεις υπόπτους», για να συνεχίσεις από εκεί που άφησες την ημερήσια διασκέδασή σου! Αν θέλεις, ωστόσο, να έχεις στα πόδια σου την πανοραμική άποψη της πόλης, τότε θα κατευθυνθείς προς τη Βέργα (10′ με το αυτοκίνητο, 8 χλμ. περίπου από το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση προς Καρδαμύλη) και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Βέργα, όπου προσεγμένα και μεγάλων επενδύσεων μαγαζιά κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

d41ce7c6a7cf57270f29cb7dc5205431

[travelstyle] [womantoc]

Τα πιο σημαντικά