Ηταν η χρονιά του 2014 όταν το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι είχε συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, όπως ακριβώς και τώρα, κατά μήκος της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου έτοιμες να προχωρήσουν σε εισβολή. Και τότε οι Ουκρανοί ετοιμάζονταν να αποκρούσουν μία επικείμενη ρωσική επίθεση με το Κρεμλίνο να διαψεύδει την περίοδο εκείνη κατηγορηματικά ότι συγκεντρώνει στρατεύματα. Τελικά η εισβολή πραγματοποιήθηκε, χωρίς ουσιαστικά να το αντιληφθεί κανείς, και η Κριμαία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους.
Την περασμένη άνοιξη 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν ξανά κοντά στα ουκρανικά σύνορα δημιουργώντας ξανά ασφυκτικό κλοιό στην Ουκρανία, η οποία τέθηκε ξανά σε κόκκινο συναγερμό. Οι φόβοι εισβολής διαψεύστηκαν με τη Μόσχα να αποσύρει τις περισσότερες δυνάμεις της, υποστηρίζοντας ότι είχαν ολοκληρώσει μια εκπαιδευτική άσκηση και η κρίση αποφεύχθηκε.
Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και σήμερα. Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον θεωρούν ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι πολύ πιθανό να εισβάλουν στην Ουκρανία με τη ρωσική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι ολοκληρώνονται τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι δυνάμεις της επιστρέφουν σταδιακά στις βάσεις τους στην ενδοχώρα παρουσιάζοντας μάλιστα βίντεο από μετακινήσεις στρατευμάτων. Παρόλα αυτά όμως, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιμένουν. Και πως θα μπορούσε να μη συμβαίνει αυτό όταν γνωρίζουν ότι το πιο ισχυρό όπλο των Ρώσων, που χειρίζεται αριστοτεχνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι άλλο από τη Маскировка (maskirovka).
Maskirovka: Το όπλο του Κόκκινου Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η maskirovka, το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα των παραπλανητικών τακτικών, που ανέπτυξε η Μόσχα από τις αρχές του 20ου αιώνα και μελετούν με προσοχή οι Αμερικανοί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, θεωρείται ότι θα κρίνει την τελική έκβαση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία. Ο Κόκκινος Στρατός κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εφάρμοσε με επιτυχία τη maskirovka, που αντιπροσωπεύει το σύνολο μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν και να μπερδέψουν τον εχθρό μειώνοντας ή ακόμα και εξαλείφοντας την αποτελεσματικότητα του στον τομέα της αναγνώρισης. Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν «ακτινογραφήσει» τις τεχνικές παραπλάνησης, που έχουν χρησιμοποιήσει οι Σοβιετικοί κατά το παρελθόν, επικαιροποιώντας τις σχετικές μελέτες με βάση τα διδάγματα από τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην κρίση της Κριμαίας το 2014.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί στις αναλύσεις τους παραδέχονται ότι οι Ρώσοι διατηρούν παραδοσιακά ένα πλεονέκτημα έναντι των δυτικών στον τομέα του καμουφλάζ, καθώς η στρατιωτική παραπλάνηση λειτουργεί περισσότερο ως ένστικτο στις τάξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στις καταγραφές τους οι Γερμανοί στρατηγοί περιγράφουν με θαυμασμό τον τρόπο που οι Σοβιετικοί στρατιώτες εξαφανίζονταν κυριολεκτικά στο έδαφος κάνοντας εκπληκτική χρήση του φυσικού στοιχείου χωρίς να εντοπίζονται με αποτέλεσμα να καταφέρουν καίρια πλήγματα στις ναζιστικές δυνάμεις. Οι παραπλανητικές τακτικές σαφώς και αξιοποιούνται και από τον στρατό των ΗΠΑ, δεν είναι όμως κάτι που περιλαμβάνεται πάντα στα επιχειρησιακά σχέδια, σε αντίθεση με το ρωσικό επιτελείο, που βασίζει πάρα πολλά στην εικόνα και στην ψευδαίσθηση.
Στόχος λοιπόν της maskirovka είναι να αποκρυφτεί από τον εχθρό η αληθινή θέση των στρατευμάτων και να του δοθεί μια ψευδή ιδέα γι’ αυτό οδηγώντας τον σε λάθος αφού θα έχει αποδεχτεί ένα συμπέρασμα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο αιφνιδιασμός, που είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία στη μάχη. Ειδικότερα, οι τακτικές, που εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με την παρουσία και τη διάθεση των στρατευμάτων, την αλλαγή των θέσεων των στρατευμάτων και των θέσεων διοίκησης, την απόκρυψη πραγματικών στόχων και εγκατάσταση προσομοιωμένων, με τους Ρώσους να διακρίνουν τις επιχειρήσεις παραπλάνησης σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.
Στο στρατηγικό πεδίο περιλαμβάνονται κινήσεις για τον αποπροσανατολισμό του αντιπάλου διατηρώντας κρυφούς τους πραγματικούς σχεδιασμούς. Σε δεύτερο χρόνο ο αντίπαλος παραπλανάται ως προς τη φύση των επικείμενων πολεμικών επιχειρήσεων, την κλίμακα τους και τον χρόνο έναρξής τους ενώ στο τακτικό επίπεδο οι μονάδες πλέον επιχειρούν να συσκοτίσουν κρίσιμες πτυχές των δεδομένων της επικείμενης μάχης.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς 4 είναι οι βασικές αρχές, που διέπουν τη ρωσική maskirovka ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα της: Δραστηριότητα, αληθοφάνεια, συνέχεια και ποικιλία. Ως δραστηριότητα εννοείται η αξιόπιστη εφαρμογή ολόκληρου του πλέγματος των μέτρων, που αποσκοπούν στην εξαπάτηση του αντιπάλου όσον αφορά στις πραγματικές προθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Η αληθοφάνεια των παραπλανητικών επιχειρήσεων σημαίνει ότι οι κινήσεις, που πραγματοποιούνται, φαίνονται πειστικές στον αντίπαλο δημιουργώντας του την επιθυμητή εντύπωση της πραγματικότητας σε κλίμακα, χρόνο και τόπο. Η διαδικασία της παραπλάνησης είναι συνεχής ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι Ρώσοι στην εναλλαγή των τακτικών ώστε να μη δημιουργείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο, που μπορεί να εντοπιστεί από τις αντίπαλες δυνάμεις, με την ποικιλία των μέτρων να ενισχύει τον αιφνιδιασμό.
Πηγή: reader.gr