Μάσκα KN95 ή Ν95: Για πόσο καιρό μπορούμε να τη φοράμε

14 Ιανουαρίου, 2022 9:13 ΜΜ
More videos

Πότε πρέπει πραγματικά να πετάξουμε την KN95- Γιατί λέγονται «μίας χρήσης»

To κύμα της Όμικρον, η οποία αποδείχτηκε η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κορωνοϊού έως τώρα, αλλά και η επιβολή νέων μέτρων σχετικά με τη μάσκα στους δημόσιους χώρους έχουν οδηγήσει πολλούς να επιλέγουν πλέον μάσκες KN95 ή Ν95.

Ωστόσο το γεγονός ότι είναι πιο ακριβές και θεωρητικά είναι «μιας χρήσης» προκαλεί ενδοιασμούς. Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν πως η μάσκα υψηλής προστασίας μπορεί να φιλτράρει τον ιό πολύ καλά για πάνω από μία ημέρα.

Συγκεκριμένα, μία καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech, η Linsey Marr αναφέρει πως μπορούμε να φοράμε την KN95 ακόμα και για μία εβδομάδα.

Οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει να μας προστατεύει σε αυτό το διάστημα είναι να μη φθαρεί με κάποιο τρόπο, όπως το τρίψιμο ή το τρύπημα. 

«Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά της να φιλτράρει τα σωματίδια. Έτσι, μπορείτε πραγματικά να τα φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ίδια, εννοώντας πως αντέχει περίπου 40 ώρες ( δηλαδή 8 ώρες την ημέρα). 

Πότε πρέπει να πετάξουμε μία μάσκα KN95

Αν αναρωτιέστε «γιατί τότε οι μάσκες αυτές πωλούνται ως μάσκες μίας χρήσης στα φαρμακεία» η απάντηση είναι απλή: γιατί είναι ιατρικές μάσκες και στους ιατρικούς χώρους το πρωτόκολλο ορίζει πως πρέπει να αλλάζονται καθημερινά.

Ακόμη και μετά τη χρήση μιας μάσκας N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον – όπως ένα μετρό – η Lindsey Marr δήλωσε ότι «αυτές οι μάσκες είναι πραγματικά σχεδιασμένες για να χειρίζονται πολλά σωματίδια και θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Ωστόσο, όταν ξέρουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα και φορούσαμε μία συγκεκριμένη μάσκα, καλό θα ήταν να την πετάμε.